logo F1live.cz

Russell by přivítal Verstappena v Mercedesu: Je to nejlepší jezdec na roštu

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Kdo bude novým týmovým kolegou George Russella v Mercedesu? Lewis Hamilton odchází do Ferrari a jeho sedačka bude po dlouhých dvanácti sezónách opět volná. Dosud v ní seděli jen šampioni (před Lewisem to byl Michael Schumacher) a podle některých médií má Toto Wolff zájem o dalšího velkého šampiona.

Od roku 2010, kdy se do Formule 1 vrátil tovární Mercedes, mohl tento tým vždy počítat se službami mistra světa. Nejprve jím byl Michael Schumacher, potom Lewis Hamilton, ale nyní se může po patnácti letech poprvé stát, že v kokpitu stáje z Brackley nebude sedět šampion.

To se však nemusí stát. Sezóna 2024 bude dlouhá a George Russell stále má šanci na titul, i když pravděpodobnější se zdá angažování například Fernanda Alonsa. Podle zpráv v posledním týdnu přitom nelze úplně vyloučit ani možnost, že Totovi Wolffovi se podaří zlanařit Maxe Verstappena, který se ocitl uprostřed politického boje v Red Bullu. Pokud by se to stalo, pro George by to znamenalo, že na druhé straně garáže by měl dalšího mimořádně silného pilota. Podle jeho slov by mu to však nevadilo.

„Myslím, že každý tým na roštu chce mít tu nejlepší možnou jezdeckou dvojici a Max je v současnosti nejlepší jezdec na roštu,“ prohlásil George Russell, který měl v posledních dvou letech plná ústa chvály na adresu Lewise Hamiltona, kterého dokonce označil za „nejlepšího jezdce všech dob“. Tato slova přitom podtrhl i tento víkend.

„Pokud by měl kterýkoliv tým šanci podepsat Maxe, podle mě by to na sto procent udělal. Myslím si tedy, že je to spíše otázka pro něho a pro Red Bull, kde se toho nyní odehrává více než dost. Skutečně nevíme, co se tam děje za zavřenými dveřmi a upřímně, v současnosti to není naše věc. Bylo by to však vzrušující,“ přitakal Russell.

Sám George si přitom v souboji s dalším šampionem věří. Podle vlastních slov prý jeho výkony po boku Lewise Hamiltona dokazují, že by to zvládl. „Toto je moje třetí sezóna jako týmového kolegy Lewise, nejlepšího jezdce všech dob, a myslím si, že jsem odvedl dost dobrou práci,“ prohlásil Russell.

„Ať bude v nové sezóně, nebo v několika následujících letech, po mém boku kdokoliv, přivítám ho a s ním i novou výzvu. Chcete se srovnávat s těmi nejlepšími. Já se však nadále soustředím na sebe. Věřím si. Věřím, že mohu porazit kteréhokoliv jezdce na roštu. Taková musí být vaše mentalita. Lewis byl pro mě v posledních pár letech dobrým měřítkem,“ řekl Russell.