logo F1live.cz

V tréninku jsme vždy rychlejší než v kvalifikaci, pokrčil rameny Alonso

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Nečekaně nejrychlejší muž prvního dne druhého víkendu sezóny. Fernando Alonso byl ve čtvrtečních volných trénincích v Džiddě vidět, ale pro něj druhé a první místo příliš mnoho neznamenalo. Španělský matador v pátek realisticky očekává propad svého týmu níže.

Alonso v pátek v Bahrajnu sám sebe překvapil, když dostal svůj Aston Martin do třetí řady. Po skončení kvalifikace překvapeně vyjádřil naději, že to v sobotním závodě potvrdí, ale nepotvrdil. Aston Martin, zdá se, nestačí v závodním tempu, což potvrdily i páteční závodní simulace. Kromě toho, stáj ze Silverstone byla vždy známá tím, že spíše vyprazdňuje nádrže či zvyšuje výkon pohonné jednotky.

Potvrdil to i Alonso, který ne poprvé řekl, že výsledky Aston Martinu jsou ve volných trénincích vždy lepší než v kvalifikacích a závodech. „Cítím se dobře, ale samozřejmě jsou to jen volné tréninky. Jak jsme viděli už loni, a také v Bahrajnu, v trénincích jsme vždy rychlejší než v kvalifikacích,“ zhodnotil čtvrtek v Džiddě pilot Aston Martinu.

„Myslím si, že používáme odlišnou strategii, pokud jde o množství paliva, motorové režimy a podobně. S naším programem jsme vždy o krok napřed. S autem jsme ale neměli žádné problémy. Možnosti při volbě nastavení zůstávají před pátkem otevřené. Určitě to byl pro nás dobrý čtvrtek,“ konstatoval Alonso.

Ten odmítl jakékoli nadšení a porovnání závodních simulací mu dává za pravdu. Ty totiž věští Aston Martinu ztrátu dobré tři desetiny na Mercedes a Ferrari, kteří beztak zaostávají poměrně výrazně za Red Bullem (alespoň tím v rukou Maxe Verstappena), takže Fernando neměl žádný důvod k nadšení. „Právě jsem vyskočil z auta a přišel sem na rozhovor s vámi, takže nemám nejmenší tušení,“ řekl o závodním tempu Aston Martinu Alonso.

Stále jsme se od něj dozvěděli více než od jeho týmového kolegy Lance Strolla, jehož komunikace s médii je ještě horší než loni, a to už je co říct. Po čtvrtečních jízdách v podstatě neřekl ani jednu souvislou větu. „Jezdit na této trati je velká zábava. Je velmi rychlá a velmi vzrušující, takže ano, je to super,“ takové bylo vyjádření, nebo aspoň něco v tom smyslu, kanadského závodníka.

Související zprávy