logo F1live.cz

Lewis Hamilton vzdal poklonu Olliemu Bearmanovi: Jako osmnáctiletý jsem vůbec nebyl připravený

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Lewis Hamilton je nejúspěšnějším jezdcem historie Formule 1, kterého nemůže ohromit jen tak něco. Olliemu Bearmanovi, mladíkovi z akademie Scuderia Ferrari, se to však v Saúdské Arábii podařilo. Svýho krajana zasypal slovy chvály.

Z Ollieho Bearmana je třetí nejmladší pilot v dějinách Formule 1. Vstoupit do královny motorsportu tak brzy však může být dvousečnou zbraní. Na jedné straně si může velmi rychle udělat velké jméno, na druhé straně však také nenávratně uškodit svým kariérním vyhlídkám.

Bearman to však zvládl bravurně. Lewis Hamilton upřímně přiznal, že on by to v jeho věku nedokázal. „Já jsem měl 22 let,“ říká o svým debutovým závodě sedminásobný šampion. „Kde jsem byl, když mi bylo osmnáct? Ve Formuli 3? Když mi bylo osmnáct, ani zdaleka jsem nebyl připraven na F1. Ale časy se mění, auta F2 jsou rychlejší.“

Lewis Hamilton jako osmnáctiletý byl čerstvým vítězem britského šampionátu Formula Renault. Následující dvě sezóny strávil ve Formuli 3 a po dalším ročníku v GP2 dostal šanci v programu McLarenu ve Formuli 1. Intenzivní zimní testy ho na zkoušku ohněm připravily dokonale a Brit hned na prvním závodě získal pódium.

Podle Hamiltona mu pomalejší start prospěl. „Určitě jsem nebyl připraven. Myslím, že kdybych sem přišel jako osmnáctiletý, tak moje kariéra by nevypadala stejně už jen proto, že jsem nebyl připraven. Jsem rád, že jsem počkal.“

„Ale Max [Verstappen] přišel brzy, Kimi [Räikkönen] přišel brzy a další to udělali také. Podle mě mé čekání bylo důvodem, proč jsem v prvních dvanácti velkých cenách získal dvanáct pódií v řadě. Jsem rád, že jsem měl takovéto základy,“ uvedl ohledně své přípravy.

Na rozdíl od něj měl Bearman na přípravu pouze tři hodiny. O svém debutu byl informován šéfem týmu Frédéricem Vasseurem až ve chvíli, kdy bylo jasné, že Carlos Sainz bude muset jít na operaci.

„Je to skvělý kluk, skoro mě vyřadil z Q3! Odvedl super práci,“ pochválil Bearmana Lewis Hamilton. „Naskočit bez jakékoli přípravy do třetího tréninku a podat takový výkon, to je mega, mega práce. Jsem ohromen a ukazuje se, jaký má v sobě talent. A i auto vypadá celkem dobře! Na trati okamžitě našel sebevědomí.“

K Lewisovi Hamiltonovi se přidal i Charles Leclerc, který kolegovi o víkendu pomáhal s teoretickou přípravou. „Úžasné. Všichni viděli, jaký je talentovaný. Vzpomínám si na pátek a jeho první tři kola. Sledoval jsem je z garáže a říkal jsem si: Sakra, to je jen jeho třetí kolo a už jede naplno, je velmi blízko bariér a šíleně zaberá. Už od úplného začátku se v autě cítil pohodlně.“

„Odvedl skvělou práci, měl by být na sebe hrdý, že získal body na svým prvním závodě ve Formuli 1. Startoval jedenáctý, takže získal pozice, je to parádní výkon. Gratuluji mu, čeká ho světlá budoucnost. Měl by dostat šanci ve Formuli 1, a to co nejdříve,“ zní vzkaz kompetentním.

Související zprávy