logo F1live.cz

Horner: Nemůžeme někoho nutit, aby tu zůstal

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Je hrozba odchodu Maxe Verstappena z Red Bullu skutečná? Nuže, možná ano, pokud by z týmu odešel Helmut Marko. Ten v pátek večer načrtl problémy, ale v den sobotního závodu už byl s Oliverem Mintzlaffem velký kamarád a nenaznačoval žádné komplikace. Navzdory přetrvávajícím spekulacím vše nasvědčuje statusu quo v Red Bullu.

Šéf stáje Christian Horner však po skončení sobotního závodu mluvil trochu jinak než na čtvrteční tiskové konferenci šéfů týmů. Zatímco ve čtvrtek vyjádřil skalopevné přesvědčení, že Max Verstappen zůstane v Red Bullu, v sobotu uznal, že nikoho nemůže nutit, aby zůstal i přes smlouvu do konce roku 2028.

„Je to jako v běžném životě, když nemůžete někoho k něčemu nutit jen kvůli kusu papíru,“ řekl Horner, kterého cituje Autosport. „Pokud někdo nechce být v tomto týmu, tak ho nebudeme nutit proti jeho vůli. Platí to pro obsluhu zařízení ve výrobně, designéry nebo někoho s podpůrnou funkcí v rámci podniku.“

„Být součástí týmu, jako je ten náš, si vyžaduje oddanost a vášeň. Max přesně to má. Mohli jsme to sledovat už od jeho příchodu v osmnácti letech. Vůbec nepochybuji o jeho oddanosti a vášni směrem do budoucna,“ řekl Horner.

Tyto vyjádření jsou však trochu jiná než na začátku víkendu, kdy byl skalopevně přesvědčený o Verstappenově setrvání. Pak však následovalo podezření z možného suspendování Helmuta Marka a varování Maxe, že bez poradce Red Bullu bude tým mít problém. Horner mezitím veřejnost ujišťuje, že jeho vztahy s trojnásobným mistrem světa jsou více než dobré.

„S Maxem je všechno v absolutním pořádku,“ prohlásil šéf Red Bullu. „S týmem pracuje velmi dobře. Neexistují žádné třenice, neexistuje žádný stres a v garáži můžete vidět, jaký je uvolněný. To se přenáší i do jeho výkonů na trati.“

Klíčovým aspektem, o kterém v souvislosti se svou budoucností hovořil i Verstappen, je kvalita monopostu. Ta by měla být v letech 2024 a 2025 více než dobrá, takže i když mohou konkurenční týmy lákat Verstappena na cokoliv, ve finále mu nemohou nabídnout to nejdůležitější. „Podívejte, jsem si jistý, že každý tým v paddocku by rád měl Maxe. Jak ale řekl i Toto, nejlepší jezdci chtějí mít nejlepší auto,“ řekl Horner. „Jsme tým. Max dosáhl svého 56. vítězství a 100. pódia. Všechna přitom vybojoval v monopostech Red Bull Racing. Jako tým podáváme výjimečné výkony.“

„Nikdy ale neříkejte nikdy. Pokud jezdec někde nechce být, tak půjde jinam, ale jako tým nevidím důvody, proč by nás někdo chtěl opustit. Myslím si, že má kolem sebe skvělou podporu a odvádí perfektní práci se skvělým autem,“ uvedl Horner.

Související zprávy