logo F1live.cz

Marko chválil Bearmana a varoval Ricciarda: Musí přijít s něčím a musí to udělat rychle

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2024

Daniel Ricciardo má za sebou velmi náročný start sezóny. Jeho dosavadní výkony v týmu RB připomínají spíše velmi neúspěšnou kapitolu jeho kariéry v McLarenu, než jeho úspěšné období v Red Bullu. Ricciardo přitom velmi dobře ví, jaká jsou pravidla: pokud nepodáváte výkony hodné přestupu do Red Bullu, jste venku ze hry. První veřejné varování mu už vyslal i Helmut Marko.

Ten ve svém sloupku pro německý Speedweek, který vlastní Red Bull, rozebral Velkou cenu Saúdské Arábie ze svého pohledu. Rakouský veterán se odmítl věnovat tématu, které zajímá všechny nejvíce – kontroverzi okolo Christiana Hornera – a psal spíše o tom, co se dělo na trati. Mezi podstatná témata patřilo i účinkování Daniela Ricciarda a Ollieho Bearmana.

„V této sezóně jde Júkimu i Danielovi o hodně,“ napsal Marko. „Júkiho kvalifikační výkonnost byla velmi dobrá a Ricciardo bude muset přijít s něčím a bude to muset udělat rychle. Alespoň v kvalifikaci je Cunoda velmi dobrý, potom v prvním stintu tým bojuje o body, aby se následně propadli.“

„Nedaří se jim udržet rychlost během celého závodu. Ať už příliš zatěžují pneumatiky, nebo jsou za tím jiné důvody, to musíme zjistit,“ uvedl Marko.

Ten se velmi podrobně věnoval i Oliverovi Bearmanovi, který se v Saúdské Arábii stal senzací. I když nejde o jezdce Red Bullu, mladíci jsou předmětem Helmutova zájmu. To bude platit dvojnásobně, když se začne hledat nástupce Ricciarda, Cunody nebo i Péreze, kteří nemají zajištěnou budoucnost pro rok 2025.

„Debut Ollieho Bearmana ve Ferrari byl podle mě senzační. Zajet takto na trati jako Džidda bez pořádného tréninku bylo opravdu působivé. Místy jel téměř na úrovni Charlese Leclerca,“ prohlásil Marko, který Ferrari radí, aby Oliverovi okamžitě našli místo.

„Koupili drahého Hamiltona, Leclerc má dlouhodobý kontrakt a Bearman je supertalent. Kdybych byl Fred Vasseur, okamžitě bych Bearmanovi našel kokpit F1 v jiném týmu, třeba v Haasu. Nyní budou muset vysolit více peněz na jeho trénink. Týmy jsou momentálně relativně finančně nasycené, takže budou muset draze platit,“ napsal poradce Red Bullu.

Marko přitom přirovnal výkon Bearmana k hvězdičce MotoGP Pedru Acostovi nebo k juniorovi Red Bullu Liamu Lawsonovi. Právě o Novozélanďanovi se v posledních týdnech mluvilo. Už nesplňuje kritéria pro nováčka, protože loni odjel pět velkých cen, a tak se nezdá rozumné nasadit ho ve volných trénincích. Začalo se proto mluvit, že Red Bull chystá pro svého mladíka poměrně rozsáhlý testovací program, což je určitě zdvižený ukazováček i pro Ricciarda.

„Bearman – nebo i náš Liam Lawson v minulé sezóně, či debut Pedra Acosty v MotoGP – ukazuje, jak vypadá skutečný výjimečný talent. Samozřejmě, všichni dnešní mladíci jsou dobře připraveni, ale jen když je někdo opravdu dobrý, může hned od začátku dosahovat takových výkonů. Způsob, jakým Acosta zaútočil na Marca Márqueze, mi přišel neuvěřitelně osvěžující, stejně jako Bearmanův výkon v Saúdské Arábii. To je to, co všichni chceme vidět,“ vyhlásil nadšeně Marko.

Související zprávy