logo F1live.cz

Wolff nežádá o změnu pravidel, nechce „spadnout do stejné pasti“ jako Horner

Lewis Hamilton, George Russell a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Formule 1 ve své historii zažila mnoho období dominance, ale žádné z nich se nevyrovná současnému vládnutí Maxe Verstappena a Red Bullu. Toto Wolff i přesto odmítá lobovat u FIA za změnu pravidel tak, jak to podle jeho slov v minulosti dělal samotný Christian Horner.

Je přirozené, že každý šéf týmu obhajuje zájmy vlastní stáje. Pokud se tedy období dominance začne příliš protahovat, prakticky vždy začne sílit i odpor z řad konkurence. Nebylo to jinak ani po letech vítězství Michaela Schumachera, Sebastiana Vettela a Lewise Hamiltona s Mercedesem.

Toto Wolff se však v médiích vždy hrdě hlásí k tomu, že je velkým zastáncem meritokracie, a jeho postoj zůstává nezměněný. Zůstává mu věrný i před VC Austrálie, na které může Max Verstappen již podruhé v řadě zopakovat něco, co se žádnému jinému pilotovi v historii nepodařilo ani jednou: Vyhrát deset závodů v řadě.

„Nechci spadnout do stejné pasti, do které spadl můj kolega, šéf týmu odvedle, který v roce 2014 nebo 2015 řekl, že bychom měli změnit pravidla, protože dominance je příliš velká,“ vysvětlil svůj postoj Toto Wolff, který narážel na slova Christiana Hornera.

Právě Christian Horner, kdo na jaře v roce 2015 označil dominanci Mercedesu za „nezdravou“, „nezajímavou“ nebo ji označil slovem „procese“. „Je taková situace zdravá? FIA má v rámci svých pravidel mechanismus vyrovnávání (výkonnosti) a na něj se musíme podívat.“

Formule 1 výrazněji změnila pravidla v roce 2017, kdy došlo k rozšíření monopostů, pneumatik, předních křídel, změně aerodynamiky či zrušení žetonového systému při vývoji motorů. Nic z toho nezastavilo Mercedes v sbírání mistrovských titulů.

Toto Wolff se hodlá zdržet vyjádření, ve kterých by žádal FIA o zásah. Namísto toho jen vyzdvihl kvalitu soupeře. „Myslím si, že za poslední dva roky odvedli nejlepší práci ze všech týmů. Je třeba vyjádřit uznání těm, kteří si ho zaslouží.“

„Doslova mizí v dálce, jak si zamyslí, a nikdo není poblíž,“ pokračoval šéf Mercedesu. „Dnes je tu Ferrari, trochu Leclerc a kdyby tu byl Sainz, byli by na trati druhým nejlepším týmem. Za nimi však nejsou velké výkonnostní rozdíly.“

„Jen oni jsou prostě v jiné lize. Náš sport je však sportem upřímnosti. Odměněn je nejlepší výkon stroje a člověka,“ vysvětlil význam slova meritokracie Wolff.

Související zprávy