logo F1live.cz

Marko a Horner uzavřeli „neklidné příměří“, hlásí britská média

Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Po necelých dvou měsících občanské války směřuje Red Bull k příměří, hlásí britská média. Dohoda mezi znepřátelenými stranami, kterými jsou prý Christian Horner a Helmut Marko, se začala rodit tento týden. Jelikož se týmu na trati daří skvěle a interní neklid by to mohl změnit, rozhodli se v Milton Keynes pro kompromisy.

Alespoň to tvrdí britská média na čele s deníkem Mirror. Fanoušci Red Bullu by však neměli podléhat uspokojení, jelikož jsme již zažili, že situace v týmu se může změnit doslova z hodiny na hodinu. Kromě toho, Mirror stále patří mezi bulvární zdroje, takže zprávy z tohoto média musíme brát s určitou rezervou.

V tuto chvíli je pravděpodobně stále nejdůležitější informací, že zaměstnankyně Red Bullu, která celý tento humbuk odstartovala, podala proti omilostnění Christiana Hornera odvolání nejen na firemní půdě, ale údajně se stěžovala i na úrovni FIA. To by mohlo přinést neočekávaný zvrat, jelikož Red Bull dosud usilovně držel vše pod pokličkou, ale Mezinárodní automobilová federace může zvolit jiný přístup.

„Protagonisté občanské války učinili první krok k míru ve snaze sjednotit se proti společnému nepříteli – Mercedesu,“ hlásí Mirror věrný své bulvární tradici. „Šampioni F1 se zmítají v mocenském boji, který se točí kolem šéfa týmu Christiana Hornera. Ten vede Red Bull od roku 2005, ale již šest týdnů bojuje o svou pozici.“

Jak jsme uvedli, vše začalo stížností zaměstnankyně, která se řešila na nejvyšší úrovni vedení společnosti a nakonec byla zamítnuta. Tímto se však spor pravděpodobně neskončí, jelikož stěžovatelka s podporou nového právníka chystá odvolání. Z původně interní záležitosti se prý stala otevřená válka s Christianem Hornerem na jedné straně a Helmutem Markem a Josom Verstappenem na druhé, která by však mohla dospět ke svému konci.

„Podle informací Mirror Sport již byly podniknuty první kroky k neklidnému příměří. Tento týden proběhla jednání mezi zúčastněnými stranami ve snaze sjednotit tým a zabránit tomu, aby interní boj ovlivnil výkony na trati,“ píše Mirror.

„Navzdory rozdílům mají Horner, Verstappen starší a Marko společný zájem sjednotit se – zajistit, aby Verstappen mladší zakončil rok jako čtyřnásobný mistr světa. Podle našich informací se zatím dohodli na veřejném příměří, aby tomu pomohli,“ dodává britský deník.

Jsme tedy zvědaví, zda vyjádření Christiana Hornera a Helmuta Marka před novináři v Austrálii podpoří tuto teorii. Rakušan v pátek v Saúdské Arábii tvrdil, že Red Bull by ho mohl suspendovat, ale v den závodu se objevil na okruhu ve společnosti Olivera Mintzlaffa a vše se zdálo být v pořádku. Uvidíme tedy, v jaké náladě budou zúčastněné strany v Melbourne.

Související zprávy