logo F1live.cz

Sainz chce jezdit navzdory omezením, ale jeho start ještě není stoprocentně jistý

Carlos Sainz
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Mysleli jsme si, že ve čtvrtek před Velkou cenou Austrálie budeme s jistotou vědět, kdo tento víkend nastoupí za Ferrari. Carlos Sainz je po operaci slepého střeva v Austrálii a je odhodlán jezdit. Stále však není jisté, zda se tak i stane. Španělský závodník chce být v prvním tréninku v kokpitu, ale ještě neví, zda mu jeho stav dovolí odjet celý víkend.

Carlos neabsolvoval žádnou přípravu na Melbourne a nebyl ani na simulátoru Ferrari. Sám přiznává, že ještě není stoprocentně fit, ale se změnami nastavení bezpečnostních pásů chce v pátek jezdit. Slíbí přitom, že pokud se nebude cítit dobře, jako první se rozhodne vystoupit z kokpitu a přenechat místo Oliverovi Bearmanovi, který bude tento víkend opět čekat na „lavičce náhradníků“.

„Především chci říci, že moje pohyby a cvičení v posilovně mi našeptávají, že jsem připraven v pátek sednout do auta a zkusit to,“ řekl Sainz novinářům v Austrálii. „Samozřejmě, nejsem hloupý a když se v pátek nebudu cítit dobře, jako první zvednu ruku a řeknu, že potřebuji další dva týdny.“

„V pátek mě čeká další kontrola FIA a i oni monitorují můj pokrok. Jsem první, kdo nechce trpět, nechce bolest nebo zhoršit svůj stav. Nejsem hloupý a budu velmi otevřený v tom, jak se cítím,“ prohlásil pilot Ferrari.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Carlos bude jezdit, ale otevřený zůstává i scénář, podle kterého absolvuje druhou velkou cenu v kariéře Oliver Bearman. Sainz je však spokojen s rekonvalescencí a věří, že je připraven na návrat do auta.

„Každý den dělám pokroky. Je pravda, že první týden byl náročný, hodně jsem ležel v posteli a odpočíval. V takové situaci vidíte věci pochmurně, ale během druhého týdne se rekonvalescence značně zrychlila a začal jsem se cítit mnohem lépe,“ řekl Sainz.

„Jsem přesvědčen, že v pátek mohu skočit do auta a budu si počínat dobře. Od prvního dne jsem měl připravený velmi dobrý plán regenerace, abych se připravil na tento závod. V pátek naskočím do auta a uvidím, jak se budu cítit, ale mám z toho dobrý pocit,“ pokračoval Carlos.

„Problém je, že nevím, jak to moje tělo zvládne. Nedá se to zjistit, dokud nesednete do auta a nezkusíte to. Vím jen to, že dnes jsem na tom mnohem lépe než včera a včera to bylo mnohem lépe než před dvěma dny,“ dodal.