logo F1live.cz

Alonso s přibývajícími léty zpomaluje. Nepatří už mezi absolutní špičku, domníva se Surer

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 3. 2024

Většina fanouškovské obce a odborné formulové veřejnosti se domnívá, že Fernando Alonso setrvá ve Formuli 1 klidně i do padesátky. Vždyť proč by také ne; navzdory sportovně pokročilému věku je nesmírně rychlý a dokud se těší dobré fyzické kondici, nic není nemožné. Marc Surer si ale myslí, že přibývající roky lze evidovat na každém. Výjimkou podle Švýcara není ani dvaačtyřicetiletý Španěl, který prý už desetinku po desetince začíná zpomalovat.

Někdejší závodník Formule 1 Marc Surer se domnívá, že Fernando Alonso je i nadále mimořádně platným pilotem startovního pole. Myslí si však, že mezi absolutní špičku závodníků už nějaký ten pátek nepatří.

Surer tvrdí, že přibývající roky se ve sportu podepisují na každém – a ani Fernando Alonso není žádná výjimka. „S přibývajícími léty prostě zpomalujete. To je fakt,“ vyslovil se Marc Surer, jehož slova cituje Motorsport-Total.com.

„Myslím si, že ztratil něco ze své rychlosti, a to jednoduše proto, že stárne. S tím se nedá nic dělat,“ tvrdí Surer. „Odráží se to zejména v kvalifikaci. Domnívám se, že bude už jen zpomalovat – z tohoto důvodu ho víc nezařazuji mezi absolutní top jezdce startovního pole.

I když to vypadá tak, že se Surer vyjadřuje na adresu Alonsa zejména kriticky, ve skutečnosti ho mimořádně obdivuje a stále ho považuje za jednoho z těch lepších jezdců startovního pole. „V závodě si vůči soupeřům počíná opravdu tvrdě. Je to bojovník, který optimálně využívá pneumatiky.“

„Prakticky mu nemusíte dávat žádné pokyny. Přesně ví, jak má zacházet s pneumatikami. Nepotřebuje, aby mu inženýr pokaždé říkal, jak má s nimi zacházet. Má spoustu zkušeností a i nadále je nesmírně motivován,“ poznamenal Surer, který se mimo jiné vyjádřil k Alonsovu působení na minulotýdenní Velké ceně Austrálie.

„Byl to jeden z jeho (mála) špatných víkendů. V trénincích odjel spoustu kol, ale přesto si myslím, že mu auto nesedělo a netrefil správné nastavení. Udělal mnohem více chyb než obvykle, a to především v trénincích a kvalifikaci. Přesto si myslím, že mu ze strany týmového kolegy Strolla nehrozí bezprostředně žádné nebezpečí,“ dodal 72letý Švýcar.