logo F1live.cz

Je to vyrovnanější než loni, avizuje Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2024

Do Japonska se vracíme už po šesti měsících. Přesun Suzuky z podzimní na jarní část sezóny nám nabídne několik zajímavých srovnání výkonnosti jednotlivých monopostů. Loni zde Red Bull absolutně dominoval před McLarenem. Max Verstappen zde stál s velkým náskokem na pole position a závod vyhrál s téměř dvacetisekundovým rozdílem, ale letos nic podobného neočekává.

Bude to skutečně fascinující srovnání a těšili jsme se na něj už ve volných trénincích. Bohužel, počasí nás připravilo o celkem zajímavá srovnání kvalifikačního i závodního tempa ve druhém volném tréninku. Vycházet tak můžeme jen z toho prvního, ve kterém zajeli Max Verstappen a Carlos Sainz téměř identické časy v prvním a druhém sektoru. V tom třetím už Nizozemec odskočil, ale i tak očekává v Suzuce mnohem vyrovnanější víkend než loni.

„Myslím si, že to byl pro nás dobrý začátek,“ řekl po skončení pátečního programu Verstappen. „Rovnováha nebyla daleko od ideálního nastavení, což je podle mě vždy skvělý způsob, jak odstartovat víkend. Zdá se však, že pole je o trochu vyrovnanější ve srovnání s loňskem.“

„Ve druhém tréninku jsme samozřejmě nemohli nic dělat. Stále je tu pár věcí, na které se potřebujeme podívat a vyzkoušet, ale celkově jsem spokojený s prvním tréninkem. Za normálních okolností by toto pro nás měla být dobrá trať,“ dodal Max.

Toto skutečně má být jeden z nejlepších okruhů pro Red Bull v celém kalendáři. Rychlé zatáčky a drsný asfalt vyhovují silným stránkám monopostu RB20, což dokazoval i loni jeho předchůdce. Verstappen si však myslí, že letos to bude trochu jinak. „Podle mě to v průběhu celého roku rozhodně vypadá vyrovnanější. Samozřejmě netuším, jak na tom bude závodní tempo, ale neočekávám, že uvidíme takové rozdíly jako loni,“ konstatoval nizozemský závodník.

Sergio Pérez obsadil v prvním volném tréninku druhé místo za Maxem Verstappenem. I on byl, podobně jako jeho týmový kolega, spokojený s autem a podobně jako on očekává vyrovnaný boj. „Celkově to byl dobrý první trénink. S autem jsem byl spokojený a myslím si, že jsme ho dostali do dobrého okna. Před druhým tréninkem jsme provedli nějaké změny, které jsme si však nemohli vyzkoušet,“ řekl pro F1 TV mexický závodník.

„Myslím si však, že jsme z prvního tréninku vytěžili maximum a jsme na tom velmi podobně jako lidé kolem nás. Musíme si tedy počkat na sobotu a dozvíme se více. Cítíme sebevědomí. Myslíme si, že auto funguje dobře. Nemohli jsme si vyzkoušet závodní tempo, takže zítra to bude podle mě velmi rušný třetí trénink,“ uvedl Pérez.

Související zprávy