logo F1live.cz

Norris: Suzuka ukázala náš pokrok, jsme blíže k Red Bullu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 4. 2024

Zaútočí na Red Bull? Před rokem se na to Lando Norris v Suzuce chystal, nyní však zůstává nohama pevně na zemi. Věří však, že má rychlost, aby si udržel třetí místo z kvalifikace.

V září 2023 se Norris v Suzuce také kvalifikoval na třetím místě, na Maxe Verstappena však ztratil více než šest desetin sekundy. Dnes se mu podařilo toto manko snížit na polovinu.

„Suzuka je první trať, kde jsme před rokem jeli s upgradem, představuje dobrou referenci. Na Red Bull jsme ztratili méně, což je jasný krok vpřed a ukázka práce během zimy. Pomohly nám i chladnější podmínky,“ uvedl Lando Norris.

Ani po třetím tréninku se nezdálo, že by McLaren mohl být druhou nejsilnější silou za Red Bullem. „Zdálo se mi, že Ferrari tady nemělo takovou výhodu jako na ostatních závodech. Mezi námi, nimi, Mercedesem a Astonem bylo však velmi těsné. Nejlepší mi vyšla dvě kola v Q3. Neočekával jsem, že skončím třetí, pouhé dvě desetiny za Red Bullem,“ pokračoval britský pilot, který byl po prvních pokusech v Q3 dokonce na druhém místě. V závěrečném pokusu se však překvapivě nezlepšil.

Na tiskové konferenci vysvětlil, proč bylo jeho druhé kolo pomalejší než první. „Byl jsem velmi spokojen s prvním pokusem. Ve druhém jsem se pokusil udělat něco jiného s cílem vytěžit z auta více. Stále to bylo dobré kolo, s malou ztrátou oproti prvnímu, ale v prvním sektoru jsem trochu ztratil přední pneumatiky. I tak bych ale nedokázal získat dvě desetiny na Red Bull.“

Lando Norris v Suzuce minulou sezónu z třetího místa na startu zaútočil v první zatáčce na Maxe Verstappena, kde byli v jednu chvíli kolo na kolo. McLaren se v kvalifikaci dostal k Red Bullu relativně blízko. Jaký bude cíl Norrise v závodě? Minulý rok po dojetí do cíle řekl, že ‚papájoví‘ se přibližují k mistrovskému týmu…

„Chci mít dobrý start i první kolo. Minulý rok jsme do první zatáčky vjeli bok po boku s Maxem, bylo by skvělé to zopakovat. Realisticky jsme ale stále za nimi daleko, což se v závodě obvykle ukáže ještě výrazněji. Vždycky jsem realista. Myslím si, že naši soupeři budou spíše za námi a budu se muset dívat i do zpětných zrcátek. Samozřejmě se pokusím dívat i směrem vpřed. Věřím, že máme rychlost, abych zůstal na místě, odkud startuji,“ vysvětlil čtyřiadvacetiletý rodák z Bristolu svá očekávání.

Související zprávy