logo F1live.cz

Alonso a Honda se opět spojí. Byly důležitou součástí mého rozhodnutí, říká Španěl

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Fernando Alonso pokračuje ve své kariéře. Nikdo mu nebude říkat (ať už při pohledu na něj samotného nebo na jeho jízdu), že je příliš starý, naopak, výkony „El Nana“ jsou stále na více než špičkové úrovni. Jeho projekt v Aston Martinu bude pokračovat až do zahájení nové éry v roce 2026, což znamená, že ho opět budou pohánět motory Honda.

Spojení Alonsa, McLarenu a Hondy v letech 2015, 2016 a 2017 skončilo obrovským nezdarem. Španělský závodník věrný své pověsti tehdy japonskou automobilku několikrát kritizoval, dehonestoval výkony motoru nebo auta a zdůrazňoval své vlastní.

Asiaté to nenesli lehce a říká se, že to Alonsovi nedokázali odpustit. Prý mu dokonce zabránili, aby si to v roce 2018 zopakoval na 500 mil Indianapolis s mocným týmem Andretti. Nakonec nastoupil s McLarenem, který poháněl Chevrolet, a pokusy v letech 2019 a 2020 nebyly ani zdaleka tak úspěšné.

Zdá se však, že veškerá předchozí animozita je zapomenuta a v roce 2026 se Alonso a Honda opět spojí, protože Aston Martin má s japonskou automobilkou uzavřenou tovární dohodu o dodávkách pohonných jednotek.

„Částečně je za mým rozhodnutím zůstat v Astonu právě Honda a rok 2026. Bylo to pro mě velmi důležití. Rozhodně jde o automobilku, která si ve Formuli 1 a ve světě motorsportu užila obrovské úspěchy. Jako společnost jsem je vždy respektoval,“ ujišťuje Alonso, kterého cituje Motorsport.com.

„V McLarenu to při jejich návratu do sportu nefungovalo, ale hned poté napravili své problémy a v současnosti dominují. Myslím si, že v roce 2026 budou mít velmi pevné základy, ale zároveň mají v Sakuře kapacitu, aby postavili něco velmi pěkného. Po zkušenosti v McLaren-Honda a také v IndyCar máme příležitost opět spolupracovat,“ konstatoval Alonso.

Honda a její příběh ve Formuli 1 je plný zvratů. Nejprve se rozhodli odejít, co donutilo Red Bull, aby zahájil vlastní projekt Red Bull Powertrains, ale potom si to Japonci při pohledu na nová pravidla rozmysleli. Red Bull už neměl zájem, ale Aston Martin neváhal a využil zlatou příležitost. Tedy alespoň v Silverstone doufají, že bude zlatá. Kdo ví, v jaké formě se objeví Honda v roce 2026.

„Samozřejmě, rád budu experimentovat s udržitelnými palivy v roce 2026. Máme skvělého partnera Aramco, což je podle mě vítězství pro obě strany. V roce 2026 jdeme do neznáma. Když si ale mám vybrat jednu možnost, tak si vyberu náš projekt, náš motor a naši pohonnou jednotku,“ říká Alonso sebejistě.

„V první řadě proto, že dominují. Red Bull a RB mají velmi silný motor. V druhé řadě budou mít s novými palivy a novými předpisy k dispozici všechny nástroje pro úspěch,“ dodal Fernando.

Související zprávy