logo F1live.cz

Alonso zůstane s Aston Martinem i po kariéře: Je to celoživotní projekt

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Fernando Alonso má momentálně na kontě 382 velkých cen. Nepřekvapí, že je to nejvíce ze všech jezdců. Pokud se zúčastní všech závodů v následujících téměř třech letech – a kalendář F1 bude sestávat ze 24 závodů –, pak se na konci roku 2026 dostane na číslo pro 450. Pro srovnání, to je o sto více než aktuálně druhý muž v historických tabulkách Kimi Räikkönen. Podle slov samotného Španěla však nová dohoda s Aston Martinem přesahuje hranice závodních okruhů.

Minimálně v letech 2025 a 2026 ještě uvidíme Fernanda Alonsa ve Formuli 1. To znamená, že s námi zůstane do svých 45 let a možná i déle. Je to neuvěřitelná sportovní dlouhověkost, přičemž nesmíme zapomínat, jaké fantastické výkony předvádí i v této sezóně.

Ačkoliv jeho vztah s Aston Martinem nebyl vždy krásný – například během minulé sezóny jsme při poklesu výkonnosti týmu viděli i zamračeného Alonsa –, opravdu to vypadá, že v Silverstone našel svou zasnoubenou zemi. Podle jeho vlastních slov přináší podpis nové smlouvy zároveň záruku, že zůstane se značkou spojený i po skončení závodní kariéry.

„Svým způsobem je to pro mě celoživotní projekt,“ prohlásil Alonso, kterého cituje Motorsport.com. „Toto je nejdelší kontrakt, který jsem kdy podepsal a díky němu zůstanu spojený s Aston Martinem mnoho dalších let. Uvidíme, v jaké roli; uvidíme, jak dlouho ještě budu jezdit.“

„I když nebudu jezdit, využiji 25 let ve Formuli 1 a dalších 10 nebo 15 mimo F1, tedy nějakých 40 let zkušeností v motorsportu, ve prospěch týmu, který mi dal tuto příležitost. Je to velmi lákavé a jsem velmi motivován do dalších let,“ řekl Fernando.

Španělského matadora tak uvidíme i v roce 2026 v úplně novém autě s novým motorem Honda. Podle vlastních slov nedávalo smysl, aby prodlužoval o rok. Zřejmě i on ví, že Aston Martin nebude bojovat o titul v roce 2025. V sezóně 2026 však začnou všichni od nuly.

„Zavázat se na jeden rok pro mě nedává smysl. Není to tak, že by mi jinde nabízeli jen roční smlouvu, prostě jsem Aston Martinu hned na začátku řekl, že atraktivní součástí tohoto projektu je právě to, co budujeme,“ řekl Alonso.

„Pro mě bylo nutností, aby mě nová smlouva dostala do nového cyklu pravidel. Na mém rozhodnutí se také podílela skutečnost, že v roce 2026 budou spolupracovat s Hondou. K tomu je třeba připočítat Aramco – největšího a nejlepšího partnera na světě,“ pokračoval Fernando ve vychvalování svého týmu.

„V týmu máme teď technicky nesmírně nadané lidi, kteří budou profitovat z nového větrného tunelu a nových zařízení v Silverstone. Bylo tu mnoho faktorů, pro které byl Aston Martin pro rok 2026 atraktivní volbou,“ dodal Alonso.

Související zprávy