logo F1live.cz

Alonso: Závodění miluji tak moc, že nemohu skončit

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2024

Budoucnost Fernanda Alonsa by měla být v následujících téměř třech letech daná. Španělský matador podepsal s Aston Martinem novou víceletou smlouvu, což znamená, že ve Formuli 1 bude jezdit i ve svých 45 letech. Jezdce v tomto věku jsme v našem sportu naposledy viděli ve padesátých a šedesátých letech, ale Fernando, zdá se, nemá pochyby.

Výkony ani vzhled španělského závodníka opravdu nenaznačují, že by patřil do starého železa. V každém případě, věk a biologii nezastavíš, což znamená, že by bylo moudřejší se připravit na všechny alternativy. Alonso je podle vlastních slov připraven.

„Je pravda, že budu závodit i v 45 letech. Když však jednoho dne pocítím, že nejsem motivovaný, nejsem ve formě, nejsem rychlý… Myslím si, že mám s Aston Martinem velmi upřímný vztah a budu první, kdo zvedne ruku a řekne: ‚Víte, možná jsem tu a tam něco ztratil. Pojďme hledat řešení.‘ Nemyslím si však, že se to v následujících letech stane,“ prohlásil Alonso odhodlaně po podpisu smlouvy.

„Jak jsem již řekl v Japonsku, před pár dny jsem podle mě odjel jeden z nejlepších závodů ve své kariéře, takže se cítím dobře. Nevidím žádný problém,“ dodal Fernando.

Sportovní dlouhověkost se v posledních letech stala tématem i na vědecké úrovni. Není pochyb, že piloti F1 musí být ve špičkové fyzické formě, ale je to v současné době problém? Co zrak nebo koordinace pohybů? Nemluvě o časových přesunech a náročnosti kalendáře s 24 velkými cenami.

Minimálně budeme mít v následujících letech „pokusného králíka“, kterého můžeme pozorovat. Nepřekvapilo by nás však, kdyby mazaný Fernando přešel přes rozum i přírodě.

„Samozřejmě, Formule 1 si žádá veškerý váš čas a veškerou vaši energii. Když chcete dál závodit, musíte se vzdát všeho ostatního,“ vyhlásil Alonso. „Potřeboval jsem pár týdnů, abych se zamyslel, zda jsem připraven se zavázat na další roky.“

„Nešlo o samotné závodění, spíše o cestování. Když jsem se podíval na kalendář, měl jsem trochu obavy, zda to na mě nebude příliš. Kromě toho tu máte různá focení, natáčení, představení monopostu atd. Pro jezdce je to náročné a zvláště pro mě v této fázi kariéry. Řekl jsem si, že si tím vším projdu na začátku této sezóny,“ vzpomíná dvojnásobný mistr světa.

Ten nakonec dospěl k jednoznačnému závěru. „Závodění miluji tak moc, že nemohu skončit. Myslím si, že radost z jízdy je větší než oběť, kterou pro to musíte podstoupit. Dýchám pro Formuli 1, žiji pro Formuli 1, stravuji se a trénuji, abych byl dostatečně fit pro Formuli 1,“ říká nadšeně Alonso.

„Ještě nepřišel čas, abych změnil životní styl. Můj životní styl je skvělý. Miluji svou práci a nebudu šťastný doma na gauči před televizi, na které budu sledovat Formuli 1. Nemám pocit, že bych měl být v obýváku,“ dodal Fernando.

Související zprávy