logo F1live.cz

Za škody jsme museli zaplatit z vlastní kapsy, říká Rosberg o nehodách s Hamiltonem

Lewis Hamilton a Nico Rosberg
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Přístup, který by takového Logana Sargeanta přivedl na mizinu. Zní to až neuvěřitelně, ale podle Nica Rosberga museli s Lewisem Hamiltonem zaplatit za škody, které způsobily při svých vzájemných nehodách. Takový Günther Steiner by tento přístup určitě uvítal, ale pokud je to pravda, je namístě otázka, proč tým s rozpočtem ve výši stamilionů eur nutí své jezdce, aby platili za nehody, které jsou součástí Formule 1.

Žádat od jezdce, aby z vlastní kapsy zaplatil za zničené auto, je něco podobného, jako chtít od hokejisty, aby si sám koupil hokejku, když nějakou zlomí ve snaze vstřelit branku. Mercedes pod vedením Tota Wolffa však zvolil přesně takový přístup a podle Nica Rosberga museli s Lewisem Hamiltonem zaplatit z vlastních peněz za škody, které způsobily při vzájemných kolizích. Týmu to umožnila velmi specifická klauzule ve smlouvách jejich jezdců, podle které byli povinni zaplatit za škodu způsobenou kolizí s týmovým kolegou.

„Jelikož jsme se s Lewisem srazili, tým nás přinutil, abychom zaplatili za škody z vlastní kapsy,“ prohlásil Rosberg pro podcast Business of Sport. „Museli jsme podepsat smlouvu, podle které pokud havarujeme, tak bez ohledu na to, kdo zavinil nehodu, zaplatíme za škody.“

I když si můžete říci, že piloti Formule 1 vydělávají těžké miliony a neměl by to být žádný problém, jejich bohatství je hotová kapka v moři v porovnání s týmem jako Mercedes, který se těší podpoře jedné z největších automobilek na světě.

„Pamatuji si, kolik jsem musel zaplatit. Po jedné z nehod to bylo 360 tisíc liber,“ řekl Rosberg. „To velmi bolelo. Od té doby jsme si dali velmi dobrý pozor, abychom už nehavarovali.“

To ovšem není ani zdaleka všechno. Podle Nicových slov měl jeho tým v juniorce naprosto stejnou politiku. Jeho otec, který je nejen bývalý mistr světa, ale také úspěšný podnikatel, si prý musel vzít půjčku, aby vyrovnal dluh za zničené auto po nehodě svého syna v šampionátu GP2.

„Když mi na účet přišlo prvních 80 tisíc od Williamsu (v roce 2006, pozn. red.), okamžitě jsem o ně přišel, protože můj otec si tehdy vzal půjčku, aby zaplatil za škodu, kterou jsem způsobil při své nehodě ve Formuli 2. Při havárii jsem zničil přední křídlo a celou přední část monopostu. Stálo mě to 80 tisíc liber,“ prohlásil Rosberg.

„Otec nechtěl financovat moji kariéru. Velmi jsme se snažili, aby všechny výdaje pokryli sponzoři, ale to už nezahrnovalo jednu velkou nehodu, která si vyžádala bankovní půjčku. Moje první výplata tak šla na náhradu škody,“ dodal Nico.