logo F1live.cz

V Aston Martinu ještě nevědí s jistotou, co je za Strollovým trápením

GP2317_172820_U1A4029
© action, Lusail International Circuit, GP2317a, F1, GP, Qatar Lance Stroll, Aston Martin AMR23
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Lance Stroll prožívá hororovou sezónu 2023. Jeho trápení a hořké porážky v souboji s Fernandem Alonsem dokonce vedly k spekulacím o prodeji stáje do arabských rukou. Naposledy bodoval ještě na Velké ceně Belgie a spolu se svým týmem naprosto ztratil půdu pod nohama. Dobrou zprávou není ani skutečnost, že v Aston Martinu přesně nevědí, co je za poklesem formy kanadského závodníka.

Strollova forma vážně ubližuje celému Aston Martinu. Nejde jen o body, které stáj ze Silverstone ztrácí v souboji s McLarenem, ale také o vývoj. Když máte na trati fakticky jen jedno auto, padesát procent vašich dat je téměř bezcenných.

Ještě loni přitom Strollova rychlost nevypadala tak špatně, když dokázal svést vyrovnaný souboj s Sebastianem Vettelem. V tomto roce je však rychlost a forma kanadského závodníka přímo tragická a tým neví, co si má počít. Vyrazit ho jako syna majitele stáje nemohou a zdá se, že při řešení jeho problémů v kokpitu monopostu AMR23 zatím nijak zásadně nepokročili.

„Nejprve budu potřebovat důkazy,“ odpověděl šéf Aston Martinu Mike Krack na otázku, které charakteristiky monopostu AMR23 Strolla trápí. „Faktem je, že ztratil trochu ze své konkurenceschopnosti, což potřebujeme pochopit.“

„Máme určité indicie a podezření, na které poukazuje i sám Lance, ale kromě toho potřebujeme provést příslušné změny a uvidíme, zda se to potvrdí. Pokud to zlepšíme, tak se zlepší i on,“ věří Krack.

Během katarského víkendu, ještě před pátečním incidentem a urážkou trenéra, mluvil o svých problémech za volantem i sám Stroll. „V každém autě se vždy najdou nějaké věci. Myslím si však, že když byl monopost na začátku tohoto roku dobrý, tak jsem s ním byl spokojený i já. Jen v poslední době je to o něco náročnější,“ řekl kanadský závodník.

Ve Formuli 1 je nasazování upgradů trochu loterie. V souvislosti s Aston Martinem se mluvilo o vylepšeních, které auto ve skutečnosti zhoršily, ale také o zásahu FIA, kterému se nelíbila ohebná křídla monopostu AMR23.

„Myslím si, že změny filozofie a vylepšení aerodynamiky nám nepřinesly takový krok vpřed, jak jsme doufali. Snažíme se to pochopit a ještě v tomto roce přijít se změnami, které nám to pomohou napravit a zlepšit charakteristiky monopostu. Na začátku sezóny totiž auto bylo předvídatelnější, jednodušší na řízení a více vám odpustilo. Myslím si, že jsme něco z toho ztratili,“ říká Stroll.

„Jde jen o to, abychom pochopili proč. Teoreticky chcete rychlejší auto, ale podle mě jsme kromě zlepšení celkového přítlaku zhoršili jízdní vlastnosti monopostu,“ dodal kanadský závodník.

Související zprávy