logo F1live.cz

Chceš porazit Hamiltona? Začni na tým vyvíjet tlak, radí Russellovi Rosberg

F77uKm5WUAAP-A9
© FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

Porazit Lewise Hamiltona ve stejném voze a za stejných podmínek dokázal jen málokdo. Závodníkem, kterému se něco takového povedlo, byl například Nico Rosberg, což sám rád připomíná. Mistr světa z roku 2016 by byl potěšen, kdyby se o podobný hrdinský kousek postaral tentokrát George Russell. K čemu by se měl podle Němce uchýlit, aby překonal sedminásobného šampiona?

Už druhou sezónu v řadě jsou Lewis Hamilton a George Russell mimořádně vyrovnanými partnery. Když o tom, kdo z jezdecké dvojice Mercedesu má momentálně navrch, rozhodují většinou jen detaily, začíná napětí mezi Brity pochopitelně narůstat.

V Kataru vyvrcholilo až do takové míry, že přemotivovaný Hamilton narazil do svého o téměř patnáct let mladšího týmového kolegy, což mělo za následek, že Russell v týmovém rádiu pořádně vybuchl – a tak to prý má být.

Rosberg si myslí, že aby si Russell uzurpoval vedení stáje na svou stranu a přiměl ho, aby mu naslouchal, potřebuje být menším gentlemanem a větším drsňákem. Prý jen tak poukáže na Hamiltonovy opakující se přestupky vůči své osobě, přiměje Mercedes celou věc nezamést pod koberec a v neposlední řadě převezme žezlo nad nejúspěšnějším týmem turbo éry.

„Napětí začíná narůstat, protože i v Suzuce při jedné příležitosti došlo k výraznému překročení limitu, kdy oba museli opustit trať,“ uvedl pro Sky Sports F1 Nico Rosberg. „George je ve velmi těžké situaci, ve které bohužel nemůže být jen milým klukem – musí také na tým vyvíjet tlak.“

„Musíte to týmu ztížit. Je to škoda, ale jinak se tým vždy vydá nejsnazší cestou. Je to velmi nepříjemné, ale George potřebuje na tým vyvíjet tlak – tak, jak to dělá v rádiu, když jsme ho slyšeli stěžovat si na to, že to Hamilton udělal ´zase´ a podobně.“

„V Kataru to dopadlo pro George dobře, protože Lewis přiznal, že udělal chybu. Pro George to bylo velké vítězství, a to v tom smyslu, že něco podobného slyšet z Lewisových úst je velmi vzácné. Za mých časů Lewis nikdy neudělal stoprocentní chybu, takže si ji ve své podstatě nikdy nemusel přiznat. Je velmi vzácné, že Lewis udělá chybu, která je na sto procent jeho, obvykle k něčemu takovému nedochází. Je třeba se na to zaměřit.“

Rosberg doufá, že obdobný incident, k jakému došlo v Japonsku a především v Kataru, se nyní mezi jezdci Mercedesu neopakuje. Na okruzích totiž už nějakou dobu kvůli rekonvalescenci z operace kolena není přítomen šéf týmu Toto Wolff, který má podle Nica z vedení Mercedesu jako jediný dostatečnou autoritu na to, aby v případě nouze přiměl sednout si Hamiltona s Russellem za jeden stůl a vyjasnit si věci.

„Wolffova nepřítomnost by v takovém případě nebyla ideální, protože Toto je jedinou osobou, která by to dokázala zvládnout – jediná osoba, která má autoritu a respekt na to, aby to dokázala zvládnout,“ upřesnil Rosberg.

„Toto je tím správným chlapem a dokázal by to (krizi či neshody mezi Lewisem Hamiltonem a Georgem Russellem, pozn. red.) vyřešit. Nikdo jiný by je nedokázal přimět, aby si spolu sedli a prodiskutovali si věci. Myslím si, že bude velmi dobré, když se Toto vrátí zpět na okruhy,“ uzavřel 38letý Němec.