logo F1live.cz

Alfa Romeo s dvojím postupem do Q3, Bottas měl vyšší ambice než deváté místo

Valtteri Bottas
© X/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Mexiko se ukázalo být další skvělou příležitostí pro outsidery. Podmínky na této trati a její charakter jsou šancí pro papírově slabší týmy. Dokázal to Daniel Ricciardo a dokázali to i piloti Alfy Romeo, kteří na konci sezóny ukazují dobrou formu. Přestože tým z Hinwilu má od GP Rakouska na kontě jen sedm bodů, nebyli v týmu po dvojitém postupu do třetí části kvalifikace zcela spokojeni.

Valtteri Bottas ukazoval v Mexiku po celou dobu skvělou rychlost. Finský závodník byl, podobně jako Daniel Ricciardo, na této trati historicky velmi dobrý, což potvrzuje i v barvách Alfy Romeo. Po čtvrtém místě ve druhém pátečním tréninku se mu však devátá příčka v kvalifikaci zdála málo.

„Doufal jsem v trochu lepší výsledek,“ přiznal po skončení kvalifikace Bottas. „Na konci dne se však zdá, že toto umístění je odrazem našeho skutečného tempa. Obě auta ve třetí části kvalifikace jsou pro nás stále velmi dobrý výsledek, zvláště v porovnání s minulým víkendem, takže ho beru všemi deseti.“

Důležitý bude hlavně nedělní výsledek. Alfa Romeo stále bojuje s Williamsem, Haasem a AlphaTauri o celkové sedmé místo. Posledně jmenovaný tým bude díky Danielovi Ricciardovi startovat z druhé řady a dělá si zálusk na velké body, takže nás čeká zajímavý konec sezóny i v těchto patrech Poháru konstruktérů. „Mám pocit, že naše závodní tempo by v porovnání s ostatními mělo odpovídat tomu kvalifikačnímu, aspoň to jsme zatím viděli tento víkend. Dodává nám to sebevědomí v boji o dobré body v nedělním závodě, ale k tomu budeme zároveň potřebovat dokonalý den. Už se nemohu dočkat,“ řekl Bottas.

Jeho týmový kolega Kuan-jü Čou odstartuje hned za ním. Čínský mladík byl po Q2 jednou nohou venku z auta, když zasáhla FIA a škrtla čas Alexovi Albonovi pro porušení traťových limitů. Nakonec z toho tedy není jedenácté, ale desáté místo.

„Byl to skvělý pocit se opět objevit v Q3. Nejdříve jsem byl trochu frustrovaný, protože to nebylo zdaleka poprvé, co nám unikl postup do druhé nebo třetí části o pár setin sekundy. Tentokrát jsme měli víc štěstí. Zlepšil jsem se a v autě jsem se cítil komfortněji. Byl jsem spokojen s mými koly, ale na více to zřejmě nestačilo,“ řekl po skončení kvalifikace Čou.

„Doufám, že v neděli dokážeme bodovat s oběma auty. Mám pocit, že tento víkend jsme v mnohem lepší pozici než v Austinu. Dodává nám to určitou naději, ale pro nás to bude dlouhý závod. Ale může se stát cokoli, takže do toho musíme jít s chladnou hlavou a posbírat body,“ dodal Čou.

Související zprávy