logo F1live.cz

Kdyby Hülkenberg jezdil v top týmu, pravidelně by bojoval o vítězství, myslí si Glock

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 11. 2023

GP Mexika byla v pořadí dvoustá pro Nica Hülkenberga. Třicetšestiletý Němec, jezdící ve Formuli 1 s přestávkami od roku 2010, má pověst solidního jezdce a dobrého sběrače bodů, který však ani jednou nestál na pódiu. Ne však svou vinou. „Hulk“, jak zní jezdcova přezdívka, totiž nikdy nedisponoval dostatečně konkurenceschopným vozem. Němcův krajan Timo Glock se domnívá, že kdyby měl k dispozici alespoň trochu schopný monopost, pódií by zaznamenal hned několik – ba co víc, bojoval by i o vítězství a všem nepřejícím tak vytřel zrak.

Hülkenberg se vrátil v tomto roce na startovní rošt po víceleté pauze, během které nejvýše zaskakoval za některého z dočasně indisponovaných jezdců. Návrat to byl skutečně velkolepý, Němec okamžitě ukázal, že na rychlosti nic neztratil a svého týmového kolegu Kevina Magnussena poráží na pravidelné bázi v kvalifikacích, a stejně tak i v závodech.

Přestože podává nadprůměrné výkony, boduje jediný německý zástupce ve Formule 1 jen sporadicky. Tohoto roční monopost Haasu je totiž z hlediska závodního tempa mizerný, a to i po několika zavedených vylepšeních. Jinak tomu nebylo ani na GP Mexika, kde se Hülkenberg dlouho pohyboval v bodované desítce, ale nakonec přeťal šachovnicovou vlajku až jako třináctý v pořadí.

„Nico Hülkenberg si ve svém 200. závodu počínal skvěle,“ uvedl na adresu pilota Haasu bývalý jezdec Formule 1 Timo Glock. „Bojoval jako lev a všemožně se snažil získat poslední bod (za desáté místo). Bohužel, balík mu to neumožnil,“ napsal Němec ve svém sloupku pro Sky Sports Germany.

„Z jezdeckého hlediska udělal vše správně. Jel však o pár procent nad limit auta, což mělo dopad na jeho pneumatiky. Soupeři tak nad ním nakonec získali převahu. Udělal vše správně, ale neměl k dispozici adekvátní materiál na to, aby svůj výkon protavil i ve výsledek.“

Hulk se podle Glocka v současnosti těší nesmírné formě a má všechny předpoklady na to, aby na pravidelné bázi bojoval o pódia či vítězství. Potřebuje k tomu však jedno – dostatečně konkurenceschopný monopost, který mu Haas dosud poskytnout nedokázal.

Bývalý pilot Jordanu, Toyoty či Marussie proto americký tým vyzývá, aby během zimní přestávky pořádně zabral a Hülkenbergovi v příštím roce dopřál monopost, který bude z hlediska závodního tempa o poznání lepší než ten současný.

„Haas by měl v následující sezóně poskytnout Hülkenbergovi lepší monopost než v tomto roce, a to především z hlediska závodního tempa. O jeho kvalifikačních výkonech diskutovat nemusíme, jsou vynikající.“

„Protože podává takové výkony, jaké podává, upoutal pozornost top týmů. Kdyby Hülkenberg jezdil ve špičkovém týmu, bojoval by o pódia a o vítězství,“ dodal Glock.

Související zprávy