logo F1live.cz

Hamilton z kvalifikace “unešený” není, Russell dál touží po pódiu

F-CWJltXIAAn5xu
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2023

Poprvé od roku 2012 se stalo, že by v nejlepší trojce brazilské kvalifikace chyběl Mercedes. Lewis Hamilton a George Russell se svým umístěním ve třetí řadě nebyli spokojeni, a po bodové žatvě v Mexiku se jim ani nikdo nebude divit.

První dvě části kvalifikace v Sao Paulu byly nesmírně vyrovnané, ale v těžkých podmínkách její závěrečné části se začaly rozdíly prohlubovat. Lewis Hamilton nakonec ztratil 0,742 sekundy a před novináři si jen povzdechl.

Páté místo evidentně není výsledek, o kterém by snil. “Je to páté místo… Z toho nikdy nejste zrovna unesení,” odpověděl Lewis Hamilton, který po takových výsledcích plných zklamání obvykle jen těžko hledá slova. Jinak to nedopadlo ani v Sao Paulu. “Udělal jsem, co jsem mohl. Doufám, že budeme mít lepší závod.”

Můžeme od Mercedesu očekávat v sobotu a v neděli více? Přece jen body se budou udělovat až ve sprintu a v závodě. “Nevím. Auto projevovalo známky slušného výkonu, ale na kluky vpředu ztrácíme pár desetin. Okolnosti a podmínky na konci nás možná odsunuly trochu dál, těžko říci.”

George Russell vstupoval do svého kola za Lewisem Hamiltonem a Maxem Verstappenem, konečným držitelem pole position, takže na podmínky se vymlouvat nemůže. Pravdou je, že ve svém kole neměl ani zdaleka tolik gripu jako Red Bull před ním.

Když se George Russell dostal k novinářům a měl zhodnotit své dojmy, nejprve zvedl ruku a vytáhl ji směrem ven. “Tohle je absolutně šílené. Ještě nikdy jsem neviděl takovou drastickou změnu počasí.” Uprostřed odpovědi na jednu z dalších otázek se neudržel a k počasí ještě dodal: “Tohle je šílené, v pozadí neustále vidím samé blesky.”

“Ze svého kola jsem byl opravdu zklamán,” dal se do hodnocení samotných jízd. “Klouzal jsem se a neměl jsem grip. Na svém průzoru jsem neviděl moc deště, ale ztrácel jsem sekundu a chtěl jsem zamířit do boxů. Byl jsem si jistý, že budu poslední.”

Stejně jako Landa Norrisa nebo Charlese Leclerca ho od tohoto kroku odradil tým. “Nakonec z toho bylo šesté místo. I když jsem byl zklamán a frustrován, šesté místo určitě není špatná startovní pozice. Tým odvedl skvělou práci a auto podávalo dobrý výkon. Víme, že tady rozhoduje závodní rychlost, tak uvidíme, jaký výkon podáme v sobotu a v neděli.”

Takže stále platí, že se svým Mercedesem by si chtěl zopakovat pódiovou ceremonii? “Ano, určitě je to pódium,” říká o svých cílech Russell. “Překvapující je, že Astonu se podařilo najít svou formu, ale doufáme, že naše závodní tempo bude lepší než jejich.”

“Bojovat s Maxem bude těžké. V první řadě je i Charles, takže má skvělou pozici, ale já očekávám, že tohle bude závod na dvě nebo tři zastávky v boxech. Máme o co hrát,” doplnil.