logo F1live.cz

Massův případ spustí v případě úspěchu záplavu odvolání, myslí si Glock

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Felipe Massa se v současnosti snaží právní cestou zvrátit výsledky šampionátu 2008, ve kterém skončil o bod za druhým Lewisem Hamiltonem. Zda bude ve svých snahách úspěšný nebo ne, je zatím nejasné, ale Timo Glock si myslí, že pokud se soud přikloní na stranu Brazilce, vytvoří se tím jakýsi nebezpečný precedens a Formuli 1 zaplaví odvolání množství jezdců, kterým se v minulosti stala určitá nespravedlnost.

Massa se ve snaze zvrátit výsledky mistrovství z před patnácti let obrátil na soud v okamžiku, kdy Bernie Ecclestone v jednom z rozhovorů přiznal, že on jako tehdejší šéf F1 a stejně tak bývalý prezident FIA Max Mosley, věděli o kauze Crashgate, která do výrazné míry ovlivnila průběh šampionátu 2008 již v okamžiku, kdy k ní došlo, ale přesto zametli celou věc pod koberec.

Co je podstatou kauzy Crashgate?

Ku kauze Crashgate došlo na Velké ceně Singapuru 2008, kterou vedl Massa až do momentu, kdy Nelson Piquet Jr. úmyslně havaroval, čímž přivolal na trať výjezd bezpečnostního vozu a pomohl tak týmovému kolegovi Fernandovi Alonsovi vyhrát závod, protože Španěl už mezitím absolvoval zastávku v boxech.

Massa v závodě nejenže nevyhrál, ale nakonec ho ani nedokončil, když doplatil na chaos v boxech a od svých mechaniků odjel se stále připevněnou tankovací hadicí. Rodák ze Sao Paula tak přišel o množství cenných bodů, které ho v konečném zúčtování stály titul.

Kdyby se však aférou poznamenaná Velká cena Singapuru 2008 dodatečně anulovala, Massa by vytoužený titul přece jen získal – a přesně o to mu v současnosti jde. Podle Tima Glocka by takový výsledek sportu neprospěl, protože by Brazilce vytvořil jakýsi precedens a přiměl ostatní jezdce, kterým se v určitém momentu historie stala nějaká nespravedlnost, aby se jím inspirovali a následovali ho.

‚Riskovali bychom tím, že by došlo k záplavě odvolání ze strany všech jezdců, kteří si myslí, že se s nimi v minulosti nezacházelo fér,‘ uvedl pro LuckyBlock.com bývalý jezdec Jordanu, Toyoty či Marussie. ‚Uvidíme, jak celá věc mezi Felipem a soudy dopadne.‘

‚Pokud to vyjde, nemyslím si, že by to bylo pro sport zrovna to nejlepší. Nevím, jestli by to bylo správné. Zároveň se to událo před patnácti lety, lidé by se mohli ptát, proč je to na přetřes až teď. Felipeho si ale velmi vážím, ví, co dělá. Uvidíme, jak to celé dopadne,‘ zopakoval Glock.

Pokud by vyšel ze sporu vítězně Massa, je možné, že by se dodatečně pokusil získat titul z roku 2021 i Mercedes s Lewisem Hamiltonem. Toto Wolff se totiž před časem vyjádřil, že ‚Mercedes se zájmem sleduje Massův případ‘.“

Související zprávy