logo F1live.cz

McLaren se po špatném rozhodnutí už plně rehabilitoval, tvrdí Jordan

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2023

Eddie Jordan byl v posledních letech mimořádně kritický vůči McLarenu. Důvod? Ir nesouhlasil s tím, že se tým z Wokingu předčasně rozhodl ukončit spolupráci s Hondou, čím prý nahrál už tak rozjetému Red Bullu, který po japonském dodavateli pohonných jednotek sáhl jako po uzeném. Britské stáji předpovídal po tomto kroku všechno, jen ne světlou budoucnost, ale nyní přiznává, že se mýlil.

Zatímco partnerství Red Bullu s Hondou bylo, respektive je úspěšné (protože už Honda formálně motory Red Bullu nedodává, pozn. red.), McLaren si s japonským výrobcem na začátku turboéry nesedl. Obě strany se proto rozhodly, že bude lepší, když půjdou od sebe.

To byla však podle Eddieho Jordana v té době obrovská chyba. Ir se za toto rozhodnutí do McLarenu opakovaně navážel, ale dnes přiznává, že se mýlil a papájoví ho příjemně překvapili.

„Domnívám se, že lidé si mohou myslet (kvůli jeho předchozím komentářům, pozn. red.), že mám něco proti Zakovi (Brownovi). Ale není to tak. Když udělá nějaké dobré věci, pochválím ho, a stejně tak ho skritizuji, když si usmyslí něco, co je špatné,“ nechal se slyšet 75letý rodák z Dublinu.

„Myslím si, že kdokoli se rozhodl skončit s Hondou, byl naprostým bláznem. Bylo to to nejhorší rozhodnutí, jaké mohli udělat, ale už se z něj plně rehabilitovali. Za to jim patří mé uznání.“

Podle Jordana je současná forma McLarenu překvapivější o to více, že mnoho lidí, včetně jeho samotného, si nemyslelo, že se Britům podaří po rozchodu s Hondou v blízké budoucnosti předčit tak Mercedes, jako i Ferrari.

„Daří se jim po mnoha směrech,“ poznamenal. „Mnoho lidí si nemyslelo, že by mohli někdy aspirovat na to, aby se vyrovnali Mercedesu nebo Ferrari, ale dokázali to a jejich výsledky jsou prostě fantastické.“

Jordan zároveň zdůraznil, že i když byl místy vůči McLarenu v minulosti až přehnaně kritický, týmu z Wokingu prý nikdy nechtěl zle a vždy jednal v jeho nejlepším zájmu. „Současné postavení McLarenu si užívám. Chci, aby se jim dařilo. Byl jsem jejich velkým fanouškem během éry Rona Dennise. Jen málokdo si dovolí vůbec snít o tom, že bude stejně úspěšný jako Ron, pokud jde o jeho schopnost vyhrávat a rekord v počtu vítězství (rekord v procentuální míře vítězství za sezónu, pozn. red.).“

„Této nové skupině lidí v McLarenu chci říct jedno – klobouk dolů. Klobouk dolů před Zakem, který odvedl úžasnou práci v souvislosti s novými sponzory, které mají a klobouk dolů před celým týmem za to, že jsou tam, kde jsou. Nikdy jsem nevěřil, že se vrátí v takové síle,“ dodal Jordan.

Související zprávy