logo F1live.cz

Piloti Haasu si mohou vybrat, zda chtějí v Las Vegas jezdit se starým nebo novým autem

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

Je rok 2023 krizí designérského umění? Staré koncepty Mercedesu a Ferrari jsou zavrženy, vylepšení Aston Martinu nefungovala a zdá se, že Haas je další stájí, které měsíce výzkumu a vývoje nepřinesly ovoce. Šéf amerického týmu G ünther Steiner přiznal, že technická rozhodnutí dělají nejnověji za inženýry jejich jezdci.

Haas představil na domácím závodě v Austinu velký a dlouho očekávaný balík vylepšení. Monopost VF-23 se letos výrazně trápil v závodním tempu, což není tak překvapující, protože vychází ze starého konceptu Ferrari, pro které byly podobné problémy charakteristické. I když mělo výrazně vylepšené auto vyřešit právě problémy s degradací pneumatik a závodním tempem, žádaný výsledek se nedostavil.

Tři závody Austin – Mexiko – Sao Paulo přinesla Haasu další zklamání a zvláště Nico Hülkenberg dal světu najevo svou frustraci. Steiner se proto rozhodl pro neobvyklý tah a dovolil, aby si každý z jezdců sám vybral, zda chce v Las Vegas jezdit s novým nebo starým autem. Nestává se často, aby piloti svými rozhodnutími v podstatě nahradili desítky inženýrů, ale v Haase jsou po pádu na poslední místo Poháru konstruktérů očividně otevřeni jakémukoli řešení.

„Hlavním podnětem byl Nicův pocit, že mu stará specifikace monopostu vyhovuje více. Pro Kevina platí pravý opak,“ vysvětlil krok týmu Günther Steiner. „Rozhodli jsme se poskytnout každému jezdci, co si sám vyžádá. Do konce sezóny zbývají dvě velké ceny a my nemáme co ztratit. Udělali jsme, co jsme mohli.“

„Mohli jsme diskutovat o sbírání dat, ale těch máme dost. Toto rozhodnutí je založeno spíše na tom, co se každému jezdci líbí více. Chceme je dostat do komfortní pozice, aby byli co nejspokojenější s autem,“ dodal Steiner.

Jak jsme uvedli, Haas mezitím spadl na samé dno. Od Velké ceny Rakouska získal tým jediný bod a momentálně ho čeká další domácí velká cena. Rozhodně však neočekáváme, že Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen budou hvězdami v ulicích Města hříchu. „Je těžké si přesně představit, jak to bude vypadat, ale bude to skvělý víkend a něco úplně odlišného od všeho, co Formula 1 dosud viděla,“ řekl šéf Haasu.

„Je přinejmenším náročné vynaložit tolik úsilí na organizaci závodu v Las Vegas. Před několika lety se na to nedalo ani pomyslet, natož vyslovit. Uvidíme, jaké to bude, ale určitě to nastaví laťku směrem do budoucna,“ dodal Steiner.