logo F1live.cz

Russell má obavy: Závod na této trati možná nebude tak skvělý

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Las Vegas ve Formuli 1 jako nový symbol luxusu a show? Tato velká cena má být esencí současné F1, která ve světě zažívá strmý růst popularity. Už první pohled na okruh v Nevadě svědčí o snaze přinést fanouškům ultimátní show. Podle pilota Mercedesu George Russella však mohou mít dlouhé rovinky přesně opačný efekt.

Jak by mohl okruh s téměř dvoukilometrovou rovinkou nepřinést dokonalou show? I když se to na první pohled nezdá, velmi jednoduché uspořádání trati v Vegas nemusí být pro závodění vůbec ideální. Už teď je zřejmé, že jezdci se tu příliš nepobaví, ale bavit se mají hlavně lidé a ti by se mohli dočkat fantastických soubojů. Nebo ne?

Pilot Mercedesu George Russell chápe logiku za takovýmto uspořádáním okruhu, ale nemyslí si, že dokonalá show je stoprocentně zaručená. „Pro dvacet jezdců to nebude ten nejzábavnější okruh celé sezony. Tento sport si však každý týden naladí miliony diváků, kteří dobře posoudí, co je dobrý závod, předjíždění a souboje na trati.“

„Jen skalní fanoušci však pravděpodobně opravdu ocení kvalitu a velikost okruhů jako Silverstone, Suzuka nebo Monako. Časy se však mění a my to musíme přijmout,“ řekl Russell, který před víkendem ve Vegas vyjádřil obavy. I když na papíře by tento okruh měl přinést skvělou show, opak může být pravdou.

„Takovéto uspořádání nepřinese okruhu ikonický status,“ prohlásil pilot Mercedesu. „Myslím si, že byl navržen tak, aby přinesl lepší závodění. Nejsem si však jistý, jak dobré to skutečně bude.“

„Samozřejmě, máme tu dlouhé rovinky, ale s malými křídly a minimem přítlaku nebude efekt aerodynamického pytle tak silný. DRS vám podle mě přinese na každé rovince tak desetinu. Pro srovnání, v takové Barceloně je to šest desetin. Závodění tu tedy možná nebude tak jednoduché, jak si na první pohled myslíte,“ dodal Russell.

Stejné dojmy kdysi vzbuzoval na veřejnosti i okruh v Baku a přesto se tam odjely některé z nejúžasnějších závodů poslední dekády. Pravda je, že člověk nikdy neví. Nechme se tedy překvapit. Neděle může přinést senzaci, ale i obrovské zklamání.