logo F1live.cz

Další promarněná příležitost. Russell bere vinu za kolizi s Verstappenem na svá bedra

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

Mercedesu se závěr sezóny vymyká z pod kontroly. Navzdory skutečnosti, že monopost W14 měl letos určitě lepší závodní tempo než Ferrari, v závěru roku ztrácí půdu pod nohama. Série nevydařených víkendů znamená, že před Abú Zabí je souboj o druhé místo Poháru konstruktérů zcela otevřený. V Las Vegas dokázal italský tým výrazně snížit ztrátu, a to hlavně díky dalšímu nevydařenému víkendu v podání Mercedesu.

Už po kvalifikaci to nevypadalo nijak slavně. Lewis Hamilton vypadl už v Q2, ale díky trestu pro Carlose Sainze a solidnímu třetímu místu na startu George Russella nebylo zdaleka nic ztraceno. Britský závodník to však nezvládl, kolidoval s Maxem Verstappenem, za co si od komisařů vysloužil pětisekundový trest. I když na trati finišoval čtvrtý, ve vyrovnaném startovním poli spadl po připočtení pěti sekund až na osmé místo.

„Tento víkend jsme promarnili další obrovskou příležitost,“ konstatoval pro televizi Sky George Russell. „Incident s Maxem byla jen moje chyba. Neviděl jsem ho, protože se nacházel v mém mrtvém úhlu. Očekával jsem, že mě předjede, protože za jedenáctou zatáčkou se nachází dlouhá rovinka s DRS.“

„Do té doby jsme byli na cestě za jednoduchým pódiem. Dokázal jsem se vrátit na čtvrté místo, ale potom mi bylo připočteno těch pět sekund a spadl jsem na osmou příčku. V této sezóně se to na mě valí ze všech stran. Tempo však bylo dobré, i když ne tak dobré jako v případě Red Bullu a Ferrari. Musíme na to nadále tlačit a uvidíme, coho se dočkáme příští víkend,“ řekl Russell.

Na začátku letní přestávky měl Mercedes 56-bodový náskok na Ferrari a v té době si hlídal hlavně Aston Martin, který číhal na třetím místě Poháru konstruktérů. V podzimní části sezóny však postupně ztrácel. Po Brazílii se náskok ztenčil na dvacet bodů a po Las Vegas dokonce na čtyři body. Souboj o celkové druhé místo je tak před Abú Zabí zcela otevřený.

„V této sezóně jsme viděli mnoho pozitivních signálů. Vlastně to jediné, co nebylo pozitivní, je celkový výsledek. Je zvláštní odjet několik z mých nejlepších kvalifikací, startovat často vepředu, i když auto nebylo letos tak konkurenceschopné. V určitých okamžicích se nám dařilo z toho dostat maximum, ale z různých důvodů nepřicházely výsledky,“ říká Russell.

„Vždy je však lepší, že se vám něco takového stane v tomto roce, kdy auto nemá potenciál bojovat o titul. Jedno pódium určitě není odrazem této sezóny. Loni jsem tam stál osmkrát, ale i když letos jezdím lépe, stačilo to jen na jedno. Rozhodně to byla zvláštní sezóna,“ dodal po dnešku už definitivně osmý muž celkového hodnocení.