logo F1live.cz

Štěstí bylo na naší straně, odlehlo nemocí sužovanému Russellovi

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

I když by to po dvou třetinách sezóny málokdo řekl, Ferrari bojovalo s Mercedesem o druhé místo Poháru konstruktérů do posledního kola. Přestože Scuderii v závěru roku postihla hromada smůly a poruch, dokázala parta z Maranella bojovat s Mercedesem až do konce. I díky Georgi Russellovi se však podařilo druhé místo udržet.

Byl to právě mladší z dvojice pilotů stáje z Brackley, který musel hasit možnou katastrofu. Lewis Hamilton totiž zažil hororové závody v Las Vegas a Abú Zabí a body sbíral hlavně Russell. Jeho třetí místo na okruhu Yas Marina bylo teprve druhým pódiovým umístěním pro britského závodníka v této sezóně, ale na velkou úlevu všech to nakonec stačilo.

„Byl to skvělý víkend,“ řekl Russell po závodě. „Jsem opravdu rád, že jsem velmi náročný rok zakončil takto vysoko. Bylo to těžké z týmového hlediska, ale i pro mě osobně, když se nám nedařilo sbírat výsledky, které jsme si zřejmě zasloužili. Velmi často jsme měli opravdu dobré tempo, ale výsledky nám neustále proklouzly mezi prsty.“

„Štěstí bylo dnes na naší straně, protože Checo nakonec dostal trest. Myslím si však, že nám to vynahradilo hromadu smůly, která nás v této sezóně několikrát postihla,“ prohlásil Russell.

I on je, podobně jako mnozí další, rád, že tato sezóna je za námi. Nyní už mohl přiznat, že ho v poslední době trochu trápilo zdraví, ale doufá, že pozitivní závěr sezóny je dobrým znamením do nejbližších týdnů. Před námi jsou čtyři měsíce horečnatého vývoje, které Mercedes potřebuje využít naplno.

„Poslední dva týdny jsem byl velmi nemocný. Nejdříve mě ve Vegas trápily vysoké teploty, nemohl jsem spát a cítil jsem se opravdu příšerně. Potom mě celý týden trápil hrozný kašel, dokonce i v kokpitu. Kašlal jsem každé jedno kolo, ale když jste připoután v autě, nemůžete dýchat, prostě se nemůžete zhluboka nadechnout a pořádně si odkašlat. Bylo to dost příšerné a byl jsem skutečně rád za tu šachovnicovou vlajku,“ řekl George.

Ten nenašel mnoho pozitiv na monopostu s označením W14 a dodal, že velmi rád začne s týmem úplně od začátku. „Myslím si, že s příštím autem začneme s čistým štítem. Podle mě je pozitivní, že se nemusíme škrábat na hlavě a ptát se sami sebe, proč jsme tak daleko za Red Bullem,“ říká Russell.

„Na tomto autě jsme našli tolik nedostatků, že to dává každému v továrně motivaci a oheň navíc, aby hledal řešení, která přinesou dobrý pokrok směrem do příštího roku. Samozřejmě, očekávám, že Red Bull zase udělá krok vpřed, ale nepochybuji, že příští rok v Bahrajnu budeme v mnohem lepší pozici než letos v Bahrajnu,“ dodal George.