logo F1live.cz

Stuck kritizuje „slepého a hloupého“ Péreze: Za ty peníze nestojí

F-MTmcDWIAAEpwE
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2023

Sezóna 2023 je za námi, ale můžeme si být jisti, že spekulace kolem Sergia Péreze tak rychle neutichnou. Už nyní se šušká o klauzulích v kontraktu Daniela Ricciarda, které mu zaručují trojnásobně vyšší plat v případě, že se přesune do Red Bullu. Mexický závodník v druhé polovině sezóny nepředvedl mnoho, za co bychom ho mohli pochválit. Do Péreze se pořádně pustil i bývalý pilot Hans-Joachim Stuck.

Jedno pódium v posledních osmi závodech v nejdominantnějším autě všech dob. Člověk se musí štípnout do nosu, když čte závěrečnou bilanci Sergia Péreze. Jeho náskok na Nycka de Vriese v celkovém hodnocení šampionátu byl menší než ztráta na Maxe Verstappena.

I když závěrečnými výkony v Las Vegas a Abú Zabí nechal trochu zapomenout na své předchozí problémy, ani tyto dva závody nebyly z jeho strany bezchybné. Největší kritiku si však Pérez vyslechl po Brazílii, kdy se nechal předčit Fernandem Alonsem v objektivně mnohem pomalejším Aston Martinu. Při sledování mexického jezdce na Interlagosu měl bývalý pilot Formule 1 Hans-Joachim Stuck nervy napjaté.

„Sergio Pérez jel v Brazílii za Fernandem Alonsem a vůbec nepochopil, že Alonso využívá při nájezdu na dlouhou rovinku výrazně rychlejší stopu. Ptal jsem se sám sebe: ‚Je hloupý? Nebo je slepý?‘ S ohledem na všechny jeho schopnosti… jako jezdec za ty peníze prostě nestojí,“ prohlásil Stuck pro Eurosport.

„Stále se slepě držel své stopy, i když mu Alonso ukázal, že je rychlejší díky průjezdu po vnější straně zatáčky. Tomu nerozumím a zůstává jen doufat, že do Red Bullu přijde někdo jiný. Myslím si, že by bylo skvělé, kdyby tam posadili Alonsa. Mluvilo se o tom, i když on to rezolutně popírá,“ řekl Stuck.

Ten také vyzdvihl výkony a schopnosti trojnásobného mistra světa Maxe Verstappena. Ačkoliv se nizozemský závodník zdá být v současnosti v Red Bullu neporazitelný, bývalý pilot Marchu, Brabhamu, Shadowu a ATS si myslí, že Alonso by se mohl dostat na jeho úroveň.

„Nemusíme mluvit o Maxovi Verstappenovi. Je to hvězda současnosti. Při pohledu na létajícího Alonsa bych ale rád viděl právě jeho v Red Bullu. Je téměř bezchybný, bojuje, táhne tým dopředu a řekl bych, že by byl velmi, velmi blízko Verstappena. Jsem o tom přesvědčený. Každopádně by byl k němu bez debaty blíže než Pérez,“ prohlásil Stuck.

„Je jen hrstka jezdců, kterým věřím, že dokážou jezdit na Verstappenově úrovni – Alonso je stoprocentně jedním z nich. Jednoduše si myslím, že ten chlap je skvělý. Známe se opravdu dobře. Má motivaci a baví ho to. Kromě toho je dostatečně zkušený, aby ve správné chvíli dokonale využil své schopnosti,“ dodal Stuck.

Související zprávy