logo F1live.cz

Brundle: Charles je nejlepší v kvalifikacích, jeho syrová rychlost je lepší než Sainzova

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Charles Leclerc v roce 2023 překonal týmového kolegu Carlose Sainze ve všech nejdůležitějších statistikách. I když byste mohli polemizovat, že vítězství španělského jezdce v Singapuru “přebije” horší kvalifikační, závodní a bodovou bilanci ve srovnání s Leclercem, monacký jezdec stále působil jako ten rychlejší. S tímto závěrem souhlasí i bývalý pilot a dnes komentátor televize Sky Martin Brundle.

Leclerc měl více smůly a asi udělal i více chyb, ale díky fantastickému závěru roku nakonec v celkovém hodnocení předstihl Carlose Sainze. Šlo o důležité interní vítězství, i když se Charles tvářil, že mu záleželo jen na celkovém druhém místě v Poháru konstruktérů. Závěr roku byl však pro Leclerca a jeho pozici ve Ferrari nesmírně důležitý.

“Už dlouho jsem fanouškem Carlose Sainze, protože se mi líbí jeho duch a dobře znám jeho otce a mentalitu Carlose Sainze staršího. Můžete vidět, že Carlos se pomalu přibližuje,” řekl Martin Brundle pro televizi Sky při ohlédnutí za sezónou 2023. “Podle mě však má Charles lepší syrovou rychlost. Když mám říci upřímně, dalo by se tvrdit, že při pohledu na některé jeho pole position byl možná nejrychlejším jezdcem na startovním roštu v roce 2023. Ani jedno z posledních dvanácti kvalifikačních vítězství však nepřeměnil na vítězství v závodě.”

“Není to všechno jen jeho vina. Myslím si, že velkou roli v tom hráli Verstappen, monopost Ferrari a jeho spolehlivost, několik pochybných strategických rozhodnutí a podobně. Podle mě tady máte dva rozdílné jezdce. Charles je veselý a bezstarostný, zatímco Carlos to umí poskládat dohromady a proto vyhrál závod v Singapuru,” analyzuje uplynulou sezónu v podání jezdců Ferrari Brundle.

“Podle mě je to opravdu vzrušující jezdecká dvojice. Všichni zoufale držíme palce a doufáme, že všechny tyto týmy dokážou snížit ztrátu na Red Bull. Mají vše, co potřebují, aby dokázali vyhrát více závodů,” dodal bývalý pilot Benettonu či McLarenu.

Na otázku, co Ferrari potřebuje, aby mohlo v roce 2024 bojovat o titul, však už Brundlova odpověď zněla o trochu složitěji. “Od všeho trochu. Potřebují více výkonu, více přítlaku, lepší strategie – Charles musí méně bourat – a jednoduše maximalizovat plný potenciál všeho, co mají k dispozici.”