logo F1live.cz

Nestačí mi jezdit na úrovni Hamiltona, chci ho porážet, hlásí Russell

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 12. 2023

George Russell si za novoroční předsevzetí stanovil jen jedno: zlepšit se. Brit už totiž nechce více dostávat na frak od týmového kolegy Lewise Hamiltona, případně s ním jednou za čas uhrát remízu. Pilot Mercedesu hodlá svého osmatřicetiletého krajana porážet, a to na pravidelné bázi.

Russell má za sebou podle vlastních slov dosud nejtěžší sezónu ve Formuli 1, ve které zaostal daleko-prodaleko za očekáváními. Co bylo toho důvodem? Pětadvacetiletý závodník údajně až příliš „tlačil na pilu“.

„Po psychické stránce to byla bezpochyby nejtěžší sezóna, jakou jsem kdy zažil,“ vyslovil se George Russell pro Motor Sport Magazine. „Musel jsem vstřebat nevyužité příležitosti, nedostatečné výsledky a četné chyby – k čemu dojde, když na sebe příliš tlačíte.“

„Mohl jsem pohodlně ubrat z plynu, jezdit procento pod limitem a teď tu sedět a chlubit se, že jsem se nedopustil jediné chyby. V průběhu své kariéry jsem na sebe pravděpodobně nikdy nevyvíjel takový tlak, jaký na sebe vyvíjím v současnosti.“

A proč na to vlastně Russell až tak tlačí? Proto, že má za týmového kolegu mimořádně konkurenceschopného Lewise Hamiltona. Pokud chcete jezdit na úrovni sedminásobného šampiona nebo ho dokonce porážet, nic jiného vám popravdě nezbývá. Stejně uvažuje i mladší ze závodníků Mercedesu.

„Usiluji se zlepšovat se a neuspokojit se jen s tím, že jsem v kvalifikaci nebo v jiných ukazatelích na stejné úrovni jako můj týmový kolega,“ vysvětlil Russell. „V roce 2022 jsme byli v průběhu celé sezóny nesmírně vyrovnaní. Já chci mít však proti Hamiltonovi navrch. To je to, o co se snažím.“

Pokud bude mít i Russell oproti Hamiltonovi výkonnostní výhodu, ale nebude mít k dispozici dostatečně rychlý monopost, nebude mu to nic platné. Otázka proto zní: Vrátí se Mercedes v roce 2024 na vítěznou vlnu?

„Nevím,“ vyšel s kůží na trh technický guru Mercedesu James Allison. „Věřím však, že jsme udělali dost pro to, abychom v obou šampionátech promluvili do boje o prvenství,“ utrousil 55letý Angličan.

„Stanovili jsme si poměrně ambiciózní cíle. Na jejich naplnění máme dostatek zdrojů a také se nadějíme, že bude budúcoroční auto o poznání lepší. Zda bude zlepšení dostatečné nebo ne, ukáže až čas. Doufám však, že bude a stejně tak uvažují i moji týmoví kolegové,“ dodal Allison.