logo F1live.cz

Vettel vzpomíná na poslední rozhovor s Michaelem: Řekl jsem mu, že se stanu otcem

Michael Schumacher a Sebastian Vettel
© during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit on November 4, 2012 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Od strašné nehody Michaela Schumachera uplynulo deset let. Ačkoliv německý šampion v té době již aktivně nezávodil, svým blízkým a přátelům byl obrovskou oporou. Jeho dcera a syn byli stále v podstatě děti, které ačkoliv nepřišly o svého otce, rozhodně přišly o zdroj důležitých rad a velké inspirace.

Přesně to chybí i jeho dobrému příteli Sebastianovi Vettelovi, pro kterého byl Michael zdrojem velké inspirace v začátcích kariéry. Nakonec se setkali i na trati a bylo jasné, že Sebastian má se sedminásobným šampionem mnoho společného. Bohužel, osudový 29. prosinec přerušil všechny vazby.

„Je to velmi těžké, nechci říci, že se s tím smířit, ale přijmout jeho pokračující boj a že mu není dobře. Samozřejmě, přeji mu všechno dobré. Stále je to velmi aktuální téma a někdy na něj potichu myslím, někdy často,“ řekl v rozhovoru pro RTL čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Při vzpomínce na 29. prosince 2013 mnozí z nás přesně ví, co ten den dělali. Na tento hrozný okamžik si vzpomíná i dnes již vysloužilý závodník. „Moje první myšlenky směřovaly k našemu poslednímu rozhovoru, který už ani nemohl být krásnější. Řekl jsem mu tehdy, že se stanu otcem,“ vzpomíná Seb.

„Velmi si vážil, že v tom období krátce před nehodou jsme si byli stále blíž a blíž, protože jsme se stále lépe a lépe poznávali. Motorsport už nebyl nejdůležitější tématem, které jsme měli společné, ale bavili jsme se i o každodenním životě,“ dodal Vettel.

Sebastian se stal mentorem a přítelem jeho syna Micka, který ho svého času označil za svého nejlepšího přítele v paddocku. Mnohým při pohledu na ně napadlo, že mnohonásobný šampion se stal na roštu jakýmsi druhým otcem, který německému mladíkovi pomáhal a radil mu. Sám Mick nedávno přiznal, že se o dalších krocích ve své kariéře radí i se Sebastianem.

Michaela však v paddocku nepotřeboval jen jeho syn, ale také jeho dobrý kamarád. „Prostě mi chybí můj přítel. V posledních letech by byl pro mě velmi důležitý. Měl bych na něj tolik otázek, na které by mi určitě nabídl tolik odpovědí a tolik inspirace. Chybí mi to, ale já jsem jen jeho přítel. Pro jeho rodinu je to o mnoho těžší. V té době byl Mick ještě jen teenager. V tomto smyslu měla jeho nehoda úplně jiný rozměr a svým způsobem odešel od rodiny,“ řekl Vettel.