logo F1live.cz

Proč Schumacherova rodina neinformuje o Němcovém stavu?

Michael Schumacher, VC USA 2005
© Ryosuke Yagi/Wikipedia Commons (CC BY 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 1. 2024

O zdravotním stavu Michaela Schumachera víme toho jen velmi málo. Rodina sedminásobného šampiona totiž zarytě mlčí. Proč tomu tak je? Vysvětluje právník Felix Damm.

Zdravotní stav Michaela Schumachera se stal po Němcově nehodě na lyžích z dne 29. prosince 2013 soukromou záležitostí. Někdejší legendární závodník Ferrari totiž utrpěl závažné poranění hlavy a od zmíněné nehody ho na veřejnosti nikdo neviděl, protože se Schumacher zotavuje výlučně ve svém domě ve Švýcarsku.

Za poslední dekádu bylo o zdravotním stavu Schumachera zveřejněno velmi málo podrobností. Rodina nezveřejnila žádné stanovisko, ve kterém by poodhalila, jak na tom jeden z historicky nejúspěšnějších jezdců Formule 1 je a rodinný právník Felix Damm nyní prozradil, co bylo toho důvodem.

„Důvodem bylo zachování si soukromí,“ prozradil Damm pro LTO. „Zvažovali jsme, zda by závěrečná zpráva o Michaelově zdravotním stavu mohla být tím správným způsobem, jak o celé věci informovat.“

„Tím by to však neskončilo a museli bychom neustále aktualizovat informace o jeho zdravotním stavu. Rodina by tak neměla nad situací kontrolu a záleželo by pouze na médiích, kdy by zájem o Schumachera utichl.“

Damm se domnívá, že pokud by byla široká veřejnost po Schumacherově nehodě informována o Němcově zdravotním stavu, na rodinu by byl následně vyvíjen větší tlak a vyžadovalo by se od ní, aby průběžně přicházela s dalšími aktualizacemi.

„Média by se chtěla věnovat tomuto tématu znovu a znovu a chtěla by vědět, jak to se Schumacherem vypadá měsíc, dva či tři po zveřejnění stanoviska. Pokud bychom následně chtěli, aby zprávy o jeho zdravotním stavu ustaly, museli bychom přijít s argumentem dobrovolného prohlášení.“

„Pokud osobní údaje nezveřejňuje samotná dotyčná osoba, ale přátelé nebo známí, nejde o ‘dobrovolné zpřístupnění’ soukromí. Dotčená osoba se tedy může bránit zveřejnění osobních údajů, i když informace pocházejí z jejího okolí,“ vysvětlil Damm.