logo F1live.cz

Russell: Se starým autem jsme se při vývoji ponáhleli, nad novým jsme strávili hodně času

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

V jaké formě se představí Mercedes v nové sezóně? V Brackley to netrefili dva roky po sobě a jediné vítězství z více než padesáti závodů je skutečně beznadějná bilance. Pilot týmu George Russell však upozorňuje, že před novou sezónou je situace odlišná.

V roce 2022 přišel Mercedes s odvážným konceptem a jako by lavíroval, zda se rozhodl správně. Skvělý závěr sezóny zřejmě přesvědčil muže a ženy v Brackley, aby pokračovali na nastoupené cestě. Velmi rychle však bylo jasné, že tato cesta nepovede k titulu mistra světa. I když Mercedes své auto nadále vylepšoval, inženýrům bylo zřejmé, že tento koncept je od základu nesprávný.

Až v roce 2024 mají možnost změnit vše, co potřebují. Podle pilota stáje George Russella měli na to dost času, takže jsou připraveni zaútočit. „Do zimní přestávky jdu s větší sebedůvěrou než loni. Na novém konceptu monopostu jsme pracovali dlouho a s náležitou pečlivostí,“ řekl médiím britský závodník.

„Řekl bych, že minulý rok bylo vše trochu uspěchané. Neměli jsme k dispozici všechny informace, možná jsme učinili několik unáhlených závěrů bez toho, abychom důkladně prozkoumali důsledky. S letošním autem jsme v několika ohledech udělali krok vpřed, ale s tím souviselo i obrovské břemeno, které jsme nebrali v úvahu,“ řekl Russell.

Zjednodušeně řečeno, Mercedes druhý rok po sobě zvolil nesprávný koncept a potřetí si již nemůže dovolit stejnou chybu. Podle George to ale tentokrát bude jinak. „Myslím, že jsme odvedli velký kus práce, abychom pochopili, co skutečně potřebujeme,“ prohlásil britský závodník.

„Samozřejmě, měli jsme dalších dvanáct měsíců, abychom lépe pochopili auto a našli vše, co nám přinese zlepšení výkonnosti. Loni jsme vše vsadili tak trochu na jednu kartu a ta nebyla tak silná, jak jsme očekávali,“ řekl Russell.

Slovy klasika: a bude to stačit, myslíš? Nejen Mercedesu, ale všem týmům. Nikdo totiž pořádně neví, jaký byl skutečný náskok Red Bullu. Několik faktorů však bude hovořit ve prospěch konkurence. Minimálně na některých tratích byly Ferrari, Mercedes nebo McLaren velmi silní a zřejmě vědí proč. Kromě toho je nezanedbatelným faktorem i Sergio Pérez. Pokud bude Mexičan pokračovat ve stejných výkonech, bude se soupeřům lehčeji dostávat Red Bull pod tlak.

„Musíme dohnat obrovskou ztrátu. Dominance Red Bullu byla pravděpodobně největší, jakou si pamatujeme. Tuším, že statisticky šlo o nejdominantnější auto v historii, takže všichni máme před sebou herkulovský úkol,“ říká Russell.

„Do nové sezóny však jdu s otevřenou myslí. Asi nikdo neočekává, že my, McLaren, Aston Martin nebo Ferrari uděláme tento krok hned. Jsem však přesvědčený, že nespadneme opět do některých z těch pastí,“ dodal.