logo F1live.cz

Steiner si myslel, že s ním Haas prodlouží smlouvu. Zahrála svoji roli sláva?

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2024

Fanoušci si obvykle najdou cestu k týmu prostřednictvím sympatií k jezdci, jiným se líbí tradice a historie, ale v případě týmu Haas se náklonnost a pozornost spojovala především s osobou Günthera Steinera. Nejeden si po jeho nečekaném odchodu povzdechl, že americkou stáj opustila jediná zajímavá věc na její existenci, která se nyní stává jaksi zbytečnou. Ze slávy a popularity těžil i tým Haas, který nyní bude muset zaujmout především výsledky na trati.

Steiner se krátce po svém odchodu, o kterém se prý dozvěděl přes telefon, objevil na veřejnosti. Zúčastnil se tradiční Autosport International Show, na kterou se měl dostavit jako šéf týmu Haas. Jen tři dny předtím jsme se však dozvěděli, že jako šéf stáje končí.

„Samozřejmě, že nikdo nebyl spokojen s výsledky v roce 2023, ale tohle jsem nečekal,“ řekl Steiner. „Věděl jsem, že se blíží prodloužení mé smlouvy a že potřebuji podepsat novou, ale v takovém případě se také můžete dozvědět, že nic nebude podepsáno. Byl jsem doma v Itálii na dovolené, když mi mezi Vánocemi a Novým rokem zavolal Gene.“

To zní dost krutě. Steiner už nedostal možnost zavítat do továrny, rozloučit se nebo říct něco kolegům. Günther měl milý zvyk, že každého nového zaměstnance přijímal a vítal v týmu osobně, což vzhledem k jeho velikosti nebylo až tak složité. Je to však dobrý příklad toho, jaká atmosféra panovala v Haasu.

Když na Autosport International Show sestoupil z pódia, odchytila si ho britská televize Sky. Její reportér Craig Slater se ptal i na Steinerovu slávu, která Haasu za ty roky přinesla nemálo publicity. Jistě, ne každému voněla, ale týmu rozhodně přinesla více pozitiv než negativ, přičemž nemalou roli sehrála i při podpisu nového titulárního partnera. Mohla sláva šéfa hrát nějakou roli při Güntherově propuštění?

„Nepřemýšlel jsem nad tím, ale když se nad tím zpětně zamýšlím, mohlo by to tak být,“ řekl Steiner. „Koneckonců však sláva přinesla týmu množství publicity, přivedla velmi dobré sponzory, jako například MoneyGram, kterým se líbilo, že mohou těžit z takového profilu.“

„Každá dohoda má svá pozitiva a negativa, takže možná tam byla nějaká pozitiva a někdo věnoval více pozornosti negativům. Takové věci nemůžete naplánovat, protože jsem se nesnažil stát celebritou. Prostě se to stalo a vědí to jen lidé, kteří mě znají. Je to však v pořádku, nevstával jsem každé ráno, abych se stal celebritou; vstával jsem, abych pracoval. Myslím si však, že to velmi prospělo týmu, protože bez toho by se položil už mnohem dříve,“ řekl Steiner.

„Určitě si myslím, že beze mě by Haas v roce 2020 nepřežil. Gene Haas je však vlastníkem týmu a on si s ním může dělat, co chce. Nemůžu mu nic vyčítat. Mohu ho obviňovat, ale to nic neznamená, protože on může rozhodovat,“ dodal Tyrolan.