logo F1live.cz

Naše ztráta na nejlepšího se v průběhu sezóny příliš nezměnila, prohlásil Krack

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

I když pro mnohé byl progres Aston Martinu v roce 2023 zklamáním, faktem zůstává, že pokrok tohoto týmu mezi sezónami 2022 a 2023 byl obrovský. Loni získal o 225 bodů více než předloni. Na druhou stranu, vývoj stáje neprobíhal příliš pozitivně. Její šéf Mike Krack je však nadále optimistický.

Aston Martin čelil v tomto roce nemalé výzvě. Tým poprvé prorazil mezi špičku a ochutnal, o kolik náročnější jsou boje o pódia ve srovnání se středem pole. Uprostřed sezóny vývoj stáje uvízl. Oficiálním důvodem poklesu formy byla nefunkční vylepšení, ale v zákulisí se šuškalo skutečně o všem možném. Protože Aston Martin zůstal stát na místě, Mercedes, Ferrari a McLaren se posunuli vpřed. Stáj ze Silverstone tak spadla na páté místo Poháru konstruktérů.

Parta kolem Mikea Kracka však nebyla v jednoduché situaci. Tým se v průběhu sezóny stěhoval do nové továrny, pokračoval v expanzi a nikdy předtím nebyl tak velký. Šéf však při vysvětlování poklesu formy nehledal výmluvy. „Když jsme na začátku sezóny sbírali dobré výsledky, vždy jsem zdvihal varovný prst, že přijdou těžší časy. A přišly mnohem rychleji, než jsme si přáli,“ řekl Lucemburčan v rozhovoru pro Motorsport.com.

„Nepatřím k lidem, kteří by hledali výmluvy. O stěhování týmu jsme věděli, stejně tak o pokračující expanzi. Tyto věci si můžete naplánovat a neměli byste je používat jako výmluvy – to by bylo příliš snadné,“ řekl Krack.

Navzdory všemu zaznamenal Aston Martin úžasný pokrok. Kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby měl Fernando Alonso po svém boku konkurenceschopnějšího týmového kolegu. Tým rozhodně disponoval jednou z nejméně vyrovnaných jezdeckých dvojic a nemálo na to doplatil. S celkovým pátým místem však beztak může panovat spokojenost, když předloni skončil tým až sedmý.

„Na začátku sezóny jsme byli přesvědčeni, že jsme udělali dobrý krok vpřed. Trápení ostatních pro nás bylo překvapením,“ přiznává Krack. „Pak se však soupeři začali zlepšovat a nám se nepodařilo postupovat podobným způsobem. Také jsme nasadili vylepšení, ale nedokázali jsme s nimi udělat takový pokrok jako naši soupeři.“ Šéf Aston Martinu tvrdí, že jeho tým se ve skutečnosti nezhroutil. Ztráta na Red Bull zůstala více-méně konstantní, ale protože soupeři se dokázali přiblížit, vypadalo to jako krok vzad. „Jako měřítko používáme naši ztrátu na nejrychlejší auto. Ta se v průběhu sezóny až tak nezměnila. Na konci roku se však mezi nás prodraly tři nebo čtyři týmy, zatímco na začátku tam nebyl žádný. Jde o to, co jsme udělali a co ve srovnání s námi udělali naši soupeři. Nezáleží přitom, jestli toho na nás bylo příliš mnoho v souvislosti se stěhováním a podobně,“ řekl Krack.

Související zprávy