logo F1live.cz

V Itálii se píše o Sainzově frustraci. Přiblížil se přestup k Audi?

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Zachází Ferrari se svými oběma jezdci stejně? Tuto otázku vyvolalo prodloužení smlouvy Charlese Leclerca, které ale zároveň potvrdilo několik spekulací z posledních týdnů. V Itálii se již delší dobu psalo, že monacký závodník má nakročeno k podpisu dlouhodobé a lukrativní smlouvy, zatímco jednání s jeho týmovým kolegou neprobíhají tak hladce.

Jestliže jsou pravdivé informace o výši a délce Leclercovy smlouvy, které přinesla jen italská média a Ferrari o nich mlčelo, pak to skutečně poukazuje na pravdivost tvrzení některých zdrojů na Apeninském poloostrově. Je velká otázka, zda by měl Sainz zájem o pětiletou smlouvu jako Leclerc. Pravděpodobně ne, ale v takovém případě by přece jednání měla probíhat hladčeji. Z nějakého důvodu však neprobíhají.

„Po prodloužení smlouvy monackého závodníka není otázek kolem Španělova čekání málo. Proč nepřichází podpis nové smlouvy? Vynořují se scénáře o nevyhnutelné frustraci pilota, který v roce 2023 vybojoval jediné vítězství Ferrari,“ píše italský deník Gazzetta dello Sport.

Ten poukazuje na skutečnost, že rozdíl mezi Leclercem a Sainzem na trati není tak velký. Většina statistik mluví ve prospěch Charlese, ale nedá se říci, že by měl nad Carlosem drtivou převahu.

„Není to tak, že by Sainzova nová smlouva měla být oznámena současně s Leclercovou, neznamená to ani, že dohoda není blízko. Faktem však zůstává, že stále něco chybí. Dá se předpokládat, že důvodem sporu je délka smlouvy. Ta Leclercova je v podstatě doživotní, čemuž se druhý z jezdců Ferrari nemůže ani přiblížit. Carlos je v polovině své druhé smlouvy, obě byly dvouleté a obě podepisoval s Mattem Binottem, který ho ve svém týmu chtěl,“ píše italský deník.

Podle Gazzetty žádá Sainz další dvouletý kontrakt, ale že by bylo snazší se dohodnout s Leclercem na pětileté smlouvě než s Carlosem na dvouleté? Je náhoda, že když jeho otec vyhrál s Audi Rally Dakar, promluvil starý lišák v médiích i o jejich projektu ve Formuli 1? „Myslím si, že úspěch Audi ve Formuli 1 je jen otázkou času. Nemám křišťálovou kouli, ale myslím si, že dávají dohromady všechny ingredience na to, aby vytvořili úspěšný projekt. Asi je logické, když jsem součástí rodiny Audi, že doma mluvíme a vyměňujeme si názory na to, co může přinést jejich tým Formule 1 v budoucnosti,“ přiznal Sainz starší.

Gazzetta píše: „Otázkou jsou budoucí záměry Ferrari, které teď černé na bílém potvrdilo, že mužem na jejich titulní straně je Leclerc. Carlose to nepřekvapilo, stejně jako všechny ostatní očekával bezvýhradné potvrzení Charlesova statusu týmové jedničky. Není však těžké si představit jeho frustraci. Mezi řádky, v jeho často odměřených komentářích, ji člověk už mnohokrát vycítil. Musí mít pocit, že ať dělá cokoliv, nikdy to nestačí na to, aby se mu dostalo uznání, o kterém je přesvědčen, že si ho zaslouží.“