logo F1live.cz

Spolupráce s Audi se začíná rozjíždět, avizuje Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Audi nepochybně patří k největším tahákům sezóny 2026. Vypadá to, že startovní rošt je momentálně „zabetonovaný“ na deset týmů a jelikož se Němcům podařilo dohodnout na koupi týmu Sauber, měli otevřenou cestu do Formule 1. Ačkoliv se v posledních měsících objevily spekulace, které zpochybňovaly závazek Audi, podle Valtteriho Bottase se bude účast automobilky na každodenním chodu týmu intenzivně zvyšovat.

Alfa Romeo jako titulární partner Sauberu je pryč a poslední komerční překážky postupně odcházejí z cesty. Samozřejmě, Audi staví vlastní motor až pro rok 2026, což znamená, že v letech 2024 a 2025 bude Sauber pokračovat s Ferrari. Několik překážek proto ještě stojí v cestě, ale rozhodně prý neznamenají, že by si Němci to rozmysleli se vstupem do Formule 1.

„Jsou to jen spekulace. Podle mých informací a podle toho, co jsem slyšel, jsou nadále plně oddáni projektu ve Formuli 1,“ řekl pilot Sauberu Valtteri Bottas. „Nyní ještě o něco více, když odešla Alfa Romeo. Myslím si, že spolupráce se začne poměrně brzy, dokázal bych si to představit, protože Audi chce být konkurenceschopné už v prvním roce.“

„Máme tu Sauber a budou muset spolupracovat. Stále však mluvíme o věcech, které probíhají v zákulisí. Jako jezdec ne vždy víte o takovýchto schůzkách, ale nyní se to začíná rozjíždět,“ dodal Bottas.

Sauber však není úplně zpět, protože tým potřebuje každé euro a ochotně se dohodl na spolupráci se společností Stake. Právě její jméno tým oficiálně ponese v sezóně 2024. „S novým vzhledem našeho auta a dalšími novinkami je to skoro jako nový začátek,“ přiznal Bottas.

„Je to skoro jako nový tým. Je to nový začátek a nová vzrušující příležitost. Po loňských výkonech chceme mířit spíše na týmy jako Alpine. Nechceme bojovat vzadu. Potřebujeme se pohybovat v té lepší polovině startovního pole,“ dodal Bottas.