logo F1live.cz

Russell po prvním dni v Mercedesu W15: V tomto autě se jede lépe

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Poučen několika neúspěchy z předchozích dvou sezón má Mercedes před novým ročníkem vysoké ambice vrátit se do bojů o vítězství. Zatím to nevypadá špatně. George Russell po prvním dni hodnotí monopost s označením W15 pozitivně: Ve srovnání s minulým rokem se v něm prý jede lépe, což byl jeden z cílů technického oddělení.

George Russell měl ve středu monopost čistě jen pro sebe. Během osmi hodin jízd najel 122 kol, přičemž odpoledne si vyhradil na celou závodní simulaci s pneumatikami C2 a C3. Kvalifikační simulace a ani nic, co by se jim podobalo, jsme v jeho podání neviděli, a tak Russell obsadil až dvanácté místo se ztrátou 2,765 sekundy.

Mercedesu se sice mírné zdržení nevyhnuly, ale program nakonec příliš nenarušily. Cíl prvního testovacího dne se podařilo splnit, a sice nasbírat dostatek dat o novém monopostu.

“Bylo skvělé si poprvé naplno zajezdit v Mercedesu W15,” rozpovídal se o svých dojmech George Russell. “Už od začátku jsem měl pocit, že máme dobrý základ, od kterého se můžeme odrazit.”

“Najezdili jsme hodně kol a máme kopu dat, která můžeme během noci prozkoumat. Den jsme uzavřeli na poměrně dobré pozici a během následujících dvou dnů na tom můžeme stavět,” pokračoval 26letý Brit. “Budeme se však soustředit na maximalizaci počtu najetých kilometrů, abychom se toho více naučili, ne tolik hledat optimální okno tohoto auta.”

Lewis Hamilton se loni nechal slyšet, že už po prvním dni věděl, že ho čeká těžký rok. Slova jeho týmového kolegy o “pozitivním základu” proto znějí slibně. “Celkově se ve W15ce jede lépe než v loňském autě.”

Přesně to Hamilton požadoval od svého týmu. Pokud má jezdec důvěru ve svůj monopost, může na to více přitlačit a hledat cenné desetiny. Russell si však uvědomuje i starou pravdu, které se vyplatí držet: Lepší je mít rychlé a neposlušné auto než naopak. Mercedes však loni neměl auto ani rychlé, ani poslušné.

“Víme, že tady nejde o pocit, ale o rychlost. Každopádně dnes to bylo o učení se, ne o hledání výkonu. Na těchto testech se soustředíme sami na sebe. Až za týden uvidíme, jak jsme na tom ve srovnání s ostatními. První den byl pozitivní a já se těším na pátek, kdy se do auta vrátím,” usmál se Russell.