logo F1live.cz

Komacu: Cílíme na osmé místo

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 2. 2024

Haas se v posledních ročnících pohyboval v Poháru konstruktérů většinou na poslední, případně předposlední pozici. V této sezóně bys chtěl o něco polepšit – byť jen nepatrně. Americký celek by rád poskočil na osmé místo a oproti loňsku se tak vyšvihl o dvě příčky.

Haas je společně s Alpinem, případně Williamsem, považován za největšího outsidera na startovním roštu. A šéf týmu Ajao Komacu si to dobře uvědomuje. Japonec nemá před rokem 2024 velká očekávání, ale potěšilo by ho, kdyby americký tým obsadil alespoň celkové osmé místo.

„Na desátém místě pochopitelně být nechceme,“ utrousil Komacu. „Ze začátku bychom se rádi pohybovali na osmé příčce. Ale to samozřejmě znamená, že bychom museli porážet dva týmy. Otázce zní, které by to byly?“ položil si řečnickou otázku rodák z Tokia.

„Podstatou letošního šampionátu bude umět navzájem spolupracovat. Jen tak budeme moci postupovat a zlepšit se. To je to, na co se soustředím,“ poznamenal japonský inženýr.

Piloti Haasu odkroutili na předsezónních testech více kol než kterýkoli jiný tým. Americký celek tak získal řadu důležitých dat, která poslouží jako odrazový můstek pro další pokrok.

„Na základě našich závodních simulací víme, že máme co zlepšovat. Zároveň je však auto plně připraveno na to, aby v Bahrajnu vyrazilo na trať. Jelikož jsme si loni v kvalifikacích počínali nad očekávání, dosud jsme se víceméně zaměřovali na závodní tempo.“

„Na kvalifikační rychlost jsme si poprvé posvítily až v pátek, ale opět se zdála být slušná. Testy hodnotím nad očekávání, vstoupili jsme do sezóny tou správnou nohou. S dosavadním počínáním si týmu jsem velmi spokojen a chtěl bych touto cestou poděkovat všem zainteresovaným,“ uzavřel Komacu.