logo F1live.cz

Haas předvedl dokonalou týmovou práci: Je to pro nás jako vítězství!

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 3. 2024

Kdo by to byl před sezónou řekl, že po nejlepší pětici týmů – Red Bullu, Ferrari, Mercedesu, McLarenu a Aston Martinu – získá jako první bod tým Haas. Stáj, která měla být podle slov svého nového šéfa nejhorší na začátku sezóny. Monopost VF-24 však určitě není nejhorší, naopak, jak ukázal víkend v Džiddě, ve skutečnosti je možná nejlepší ze “zbytku světa”.

Status černého koně vyfoukl Haas týmu RB ve velkém stylu. V Bahrajnu postoupil Nico Hülkenberg do Q3 a v Saúdské Arábii získal první bod. Týmu se to podařilo díky odvážné strategii – Hulk nezastavil při výjezdu bezpečnostního vozu – a dokonalé cloně od Kevina Magnussena, který zdržel jezdce za sebou, aby umožnil Hülkenbergovi získat náskok. Německý jezdec se tak po přezutí vrátil na trať před jezdce, kteří využili safety car na zastávku v boxech.

„Samozřejmě, že jsem šťastný, protože se nám podařilo skórovat, což je v tomto období dost těžké,“ řekl po závodě Hülkenberg. „Potřebujete, aby jedno z pěti nejlepších aut vypadlo, což se dnes také stalo, a my jsme to dokázali využít.“

„Tým vymyslel velmi dobrou strategii, zůstali jsme na trati při výjezdu safety caru, potom jsem měl dobré tempo a samozřejmě dobrou práci odvedl Kevin, který hrál týmovou hru. Velmi mi pomohl a také mýmu závodu. To byl základ, na kterém jsme postavili dnešní bodový zisk,“ řekl Hülkenberg.

Budeme opravdu zvědaví, jak se vyvine tento souboj týmů ve druhé polovině celkového hodnocení, protože očividně bude záležet na každém bodu. Haas získal první, takže se posunul na celkové šesté místo, což zní jako sen vzhledem k problémům v minulé sezóně. „Je to velmi důležitý bod. Ve středu pole je to velmi vyrovnané. Zatím se zdá, že pět nejlepších týmů má velký náskok před ostatními. Je to deset aut, takže nemáte mnoho příležitostí na body. Jeden bod není mnoho, ale je to více než nula,“ řekl spokojeně Hulk.

Když funkci šéfa Haasu přebíral Ajao Komacu, vypadalo to, že Haas po ztrátě Günthera Steinera přišel o svou největší tvář i největší osobnost. Japonský inženýr není žádná hollywoodská hvězda, ale jeho typický asijský styl si vás rychle získá. Je velmi usměvavý, zdvořilý a po tomto jednom bodu byl ještě usměvavější a ještě zdvořilejší.

„Když Kevin dostal penalizaci, ztratil šanci na body. Naší jedinou příležitostí tak byl Nico. Věděli jsme, že Čou za námi nebyl v boxech, takže pokud by se nám podařilo vytvořit pro něho dostatečný náskok, může skončit desátý. Přesně to jsme se pokusili a přesně to jsme také udělali. Byla to týmová práce,“ řekl Komacu pro televizi Sky.

„Ještě před Bahrajnem jsem řekl, že bojujeme o desáté místo, což je jeden bod proti asi osmi jezdcům. Tento výsledek je pro nás jako vítězství. Udělali jsme maximum a tým odvedl skvělou práci. Penalizace pro Kevina byla škoda, ale kromě toho jsme všechno zrealizovali perfektně. Jsem strašně šťastný za tento tým, skvělá práce,“ řekl spokojený šéf Haasu.