logo F1live.cz

Komacu na první pohled viděl, že Bearman je „výjimečný“, místo mu však negarantuje

Oliver Bearman
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2024

Oliver Bearman se definitivně dostal na mapu F1. Před startem této sezóny patřil k nejostřeji sledovaným mladíkům ve Formuli 2. Ačkoliv má v této chvíli na kontě nula bodů ve F2 (čtyři body za zisk pole position se mu nakonec nezapočítaly), rozhodně dostal své jméno do přestupových diskusí. Po fantastické premiéře s Ferrari ve Formuli 1 je velkým kandidátem na získ sedačky v Haasu, kde mu však nic negarantují.

Jak řekl sám Ollie, pro místo ve F1 už nemohl udělat o mnoho více. Místo v Haasu se nabízí jako automatická možnost. Vzhledem k přechodu Sauberu do rukou Audi je to vlastně poslední zákazník Ferrari na roštu. Kromě toho se nezdá, že budoucnost takového Kevina Magnussena nabízí velkou perspektivu.

Novým šéfem Haasu je Ajao Komacu, který s Bearmanem jako bývalý hlavní inženýr úzce spolupracoval, když Ollie jezdil s týmem ve volných trénincích, takže tým možná upustí od striktního nasazování zkušenějších pilotů z dob Günthera Steinera. Nezapomeňme přitom, že Bearman v tomto roce odjede s americkou stájí až šest volných tréninků, takže dveře se mu určitě otevírají. Podle nového šéfa stáje je však ještě příliš brzy na rozhodnutí.

„Úžasný,“ odpověděl Ajao Komacu na otázku, co říká na výkon britského mladíka v Džiddě. „Tato trať není nejlehčí, když musíte naskočit do kokpitu až ve třetím tréninku. Jsem za něho opravdu velmi šťastný a byl skutečně ohromující.“

„Řekl bych, že si zaslouží šanci ve Formuli 1 v příštím roce. Kromě těch penalizací však Kevin odvedl fantastickou práci. Nico doručil výsledek. Jak bych si tu tedy mohl sednout a vyhlásit, že Bearman bude pilotem Haasu v nové sezóně? Na základě dnešních výkonů budou jimi Nico a Kevin,“ prohlásil Komacu.

I on však naskočil na vlak nadšení z výkonu britského mladíka. Ajao to přitom mohl hodnotit ještě z jednoho úhlu pohledu, když Bearmana zná a mohl na datech sledovat, co dokázal v kokpitu Haasu ve volných trénincích. „Jezdil s námi v prvním volném tréninku v Mexiku a v Abú Zabí a na první pohled bylo většině z nás více než jasné, že je výjimečný,“ prohlásil Komacu.

„Není to jen jeho rychlost, on je kompletní balíček a rozumí, jaké cíle musí dosáhnout. Zvládl to velmi dobře. Dokonce i během jízdy dokáže absorbovat informace z předchozího kola a pak udělat drobné úpravy, aby udělal další krok vpřed. Jednoduše hned ukázal zralost hodnou jezdce s několikaletými zkušenostmi,“ vychválil britského mladíka šéf Haasu.