logo F1live.cz

Cunoda v první kvalifikaci porazil Ricciarda. Od postupu do Q3 ho dělilo jen sedm tisícin

Juki Cunoda
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Černému koni v boji o postup do Q3 to překazil Nico Hülkenberg, od kterého to vlastně nikdo nečekal. Nejlepší desítku měli obsadit Red Bully, Ferrari, Mercedesy, McLareny a Aston Martiny, ale s pochybnou formou Lance Strolla (a někdy i Sergia Péreze) se však otevírají okénka i týmům ze středu pole. Vyplnit případnou mezeru se chystal tým RB. Júki Cunoda k tomu byl ve skutečnosti velmi blízko.

Japonský mladík v první kvalifikaci sezóny porazil týmového kolegu Daniela Ricciarda a byl rychlejší o patnáct setin sekundy. To je velmi pěkné interní vítězství a jedenácté místo na startu je rozhodně lepší než Ricciardovo čtrnácté. Júki však nebyl daleko od toho, aby s Hülkenbergem sklízel velkou slávu. Kdyby zrychlil ještě o sedm tisícin sekundy, poslal by „domů“ Oscara Piastriho a postoupil by do Q3.

„Jsem velmi spokojen s pokrokem, který jsme udělali ze čtvrtka na pátek. Ve čtvrtek jsem se velmi trápil a myslím si, že jsme stále jen v procesu porozumění našemu autu. Řekl bych však, že dnes se nám to podařilo maximalizovat. S každým výjezdem na trať se auto zlepšovalo a měl jsem v kokpitu dobrý pocit. Samozřejmě je to škoda, že se nám nepodařilo postoupit do Q3, ale zároveň jsem celkem spokojen s mým výkonem,“ řekl po skončení kvalifikace Cunoda.

Ten tak má před sobotním závodem všechny důvody k optimismu. Postoupit o jednu příčku výše by opravdu nemuselo být tak těžké, ale v dnešní velmi vyrovnané Formuli 1 to bude velmi těžké. „Všechno je o závodě. Potřebujeme se dobře připravit, ale vypadáme dobře, máme dobrý základ do závodu, takže cítím sebevědomí,“ řekl odhodlaně japonský mladík.

Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo utrpěl v této sezóně první porážku. Ztráta patnácti setin sekundy přitom není úplně zanedbatelná, zvláště pokud jde o dva jezdce ve stejném autě. Australského závodníka tak po kvalifikaci mrzelo několik jeho chyb.

„Dalo se to vylepšit, ale nebylo to jednoduché. Nebudu tedy tvrdit, že kdybych měl ještě jeden pokus, zrychlím o tři desetiny. V každém kole se mi z toho v některých zatáčkách nepodařilo dostat maximum a i když jsem to v dalším pokusu zlepšil, tak jsem se zas trápil na jiném místě. Když jsem tedy přejel cílovou čáru, nebyl jsem velmi spokojen s mým kolem,“ řekl po skončení kvalifikace Ricciardo.

„Chtěl bych získat těch pár desetin v další kvalifikaci? Určitě ano a ujistím se, že se mi to podaří. V sobotu nás čeká dobrý závod a potom dobrá kvalifikace v Saudské Arábii. I když chcete začít sezónu dobře, tak je to v pořádku, přijdu na to,“ řekl se svým tradičním úsměvem australský závodník.

„Myslím si, že máme dobré závodní tempo a body jsou podle mě realistické. Potřebujeme předjet pár aut, ale podle mě může být naše auto v závodním tempu solidní. Těším se na to a i když po kvalifikaci nejsem tak spokojen, závodit bych šel i teď,“ dodal usměvavý Ricciardo.

Související zprávy