logo F1live.cz

Sulajem se setkal s Erdoganem. Schyluje se k návratu Turecka do závodního kalendáře?

Valtteri Bottas po štarte VC Turecka 2021
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 3. 2024

Velká cena Turecka by se mohla vrátit do závodního kalendáře. Naznačil to Mohamed bin Sulajem po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Turecko pořádalo závody F1 v letech 2005 – 2011. Následně ze závodního kalendáře vypadlo a až na covidové roky 2020 a 2021 do něj šampionát Formule 1 nezavítal. To by se však již brzy mohlo změnit. Země půlměsíce se totiž usiluje o návrat, a to i s pomocí Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecký prezident se ve snaze pomoci Istanbul Parku navrátit se do závodního kalendáře dokonce setkal s Mohamedem bin Sulajemem. Řeč padla nejen o F1, ale i WRC.

„Bylo pro mě potěšením setkat se s prezidentem Erdoganem,“ vyslovil se 62letý Emiráťan. „Diskutovali jsme na celou řadu témat, specificky o návratu Formule 1 a WRC do Turecka.“

„Istanbul Park je moderní okruh, který se těší oblibě u jezdců. Navíc, Istanbul je prosperující metropole, která by návrat do Formule 1 přivítala s otevřenou náručí. Prezident Erdogan si také uvědomuje, jaké ekonomické a kulturní výhody se sebou přinesly Formule 1 a WRC do zemí, ve kterých působí.“

„TOSFED, náš členský klub v Turecku, má bohaté zkušenosti s organizací a řízením velkých motoristických akcí. Pokud do sebe všechno zapadne, do Turecka by se mohly vrátit hned dvě akce světové úrovně,“ dodal Sulajem.