logo F1live.cz

Sauber je definitivně v rukou Audi, hlásí německá média

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 3. 2024

Otázky a spekulace o závazku Audi pravděpodobně budou postupně vadnout. I když to ještě nemáme oficiálně potvrzeno, dostáváme silné indicie, že německá automobilka Audi se stala většinovým vlastníkem závodního týmu Sauber. Kromě toho se objevily zprávy, že Němci se stanou jediným vlastníkem švýcarské stáje, ačkoli původně se měli stát „jen“ většinovým.

Za čas, kdy Audi oznámilo plán vstoupit do Formule 1 s vlastním továrním týmem a převzít většinový podíl v týmu Sauber, se objevilo množství spekulací, které avizovaly, že Němci si to rozmysleli. Jak to už ve velkých korporacích bývá, média argumentovala změnami v nejvyšším vedení společnosti.

Německý portál Motorsport-Total.com, na který odkazuje sesterský Autosport, však na předvečer saúdskoarabského víkendu avizuje, že Audi a Sauber si naposledy podali ruce. „Automobilka dokončila další fázi převzetí závodního týmu, když byl člen představenstva Audi Oliver Hoffmann jmenován za ředitele Sauberu, čímž se stal nadřízeným generálního ředitele týmu Andrease Seidla,“ hlásí německý portál.

Audi v roce 2022 na Velké ceně Belgie velkolepě oznámilo svůj plán na vstup do Formule 1 s vlastním továrním týmem. Na prezentaci byl přítomen i zmíněný Hoffman a také velký zastánce projektu F1 Markus Duesmann. Ten však loni skončil jako generální ředitel automobilky, což okamžitě vyvolalo spekulace, že s ním končí i plány na tovární tým, protože jeho nástupce Gernot Dollner údajně není nadšencem tohoto projektu.

„Tyto fámy však již byly z velké části vyvráceny. Předpokládá se, že Audi po převzetí 25 procent akcií Sauberu na začátku roku 2023 dokončí transakci s majitelem týmu Finem Rausingem. I když se původně mluvilo o převzetí 75procentního vlastnického podílu, Bild a Bloomberg uvádějí, že Audi se stane stoprocentním majitelem týmu,“ uvedl Autosport.

„Ve středu před Velkou cenou Saúdské Arábie prý předstoupil před tým v Džiddě Andreas Seidl a potvrdil zaměstnancům, že akvizice Audi se dostala do závěrečné fáze,“ prohlásil Autosport citujíc své německé kolegy.