logo F1live.cz

Dostali jsme z auta maximum, říkají v McLarenu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 3. 2024

Úsměvy v McLarenu. Oba piloti se shodli, že třetí řada na startovním roštu je pravděpodobně to nejlepší, v co mohli v současné době doufat. Pro britský tým je to historicky nejlepší kvalifikace v Džiddě.

Dosavadním kvalifikačním maximem v Saúdské Arábii bylo sedmé místo Landa Norrise z roku 2021. V sobotu bude Norris startovat ze šesté pozice, hned za svým týmovým kolegou Oscarem Piastri.

„Jsem celkem šťastný! Myslím, že toto je maximum, co jsme z auta mohli dostat. Máme za sebou dobrou kvalifikaci, až na ten můj dotyk se zdí. Nemyslím si, že by se dnes dalo dosáhnout ještě více,“ řekl Oscar Piastri, který v pátek vyhrál interní kvalifikační bitvu a odstartuje pátý.

Otázkou je, zda se oba McLareny budou v sobotu dívat spíše dopředu nebo za sebe, kde číhají Mercedesy. „Pokud jde o auta před námi, možná se můžeme prát s Fernandem. Red Bull i Ferrari jsou příliš daleko. A nesmíme zapomínat na Mercedes za námi, který je rychlý. Budeme se tedy pravděpodobně dívat oběma směry, dopředu i dozadu,“ doplnil Australan.

Lando Norris si stěžoval na balanc svého monopostu, ale u mikrofonů se již usmíval. „Dobrá kvalifikace, určitě lepší než loni,“ vtipkoval britský pilot při vzpomínce na minulý rok, kdy kvůli své chybě vypadl již v Q1.

„Dostali jsme z auta maximum. Na poslední sadě čerstvých pneumatik jsem udělal dobrý krok. Zvolil jsem si alokaci 4-2-1 (čtyři sady měkkých pneumatik, dvě střední a jedny tvrdé, pozn. red), kvůli čemuž jsem měl v kvalifikaci trochu nevýhodu, ale věřím, že se mi to může vrátit v závodě. S dneškem jsem opravdu spokojený,“ prohlásil Lando Norris.

McLaren tedy svým pilotům na tento víkend rozdělil pneumatikové strategie. „S Landem jsme se zaměřili na pneumatikovou strategii více směrem k závodu, proto je fajn, že je tak vysoko na startu. U Oscara jsme chtěli maximalizovat kvalifikační potenciál, což výborně splnil,“ zhodnotil šéf týmu Andrea Stella.