logo F1live.cz

Pérez si za penalizaci mohl sám, vyrazil na červenou a málem srazil mechanika

Sergio Pérez
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 3. 2024

Sergio Pérez má za sebou další vydařený víkend s vydařeným výsledkem na konci. Mexičana muselo zvlášť těšit další druhé místo a pohled na o kolo pomalejšího Daniela Ricciarda, který se přímo před ním roztočil, přičemž nasadil pomyslnou „korunu“ nesmírně frustrujícímu víkendu, který byl plný proher s týmovým kolegou Júkim Cunodou. Pérez se však také nevyhnul chybám, které ho mohly vyjít draho, nebýt dominantního tempa jeho RB20.

Red Bull je prostě nedostižný a Sergio Pérez dělá přesně to, co potřebuje dělat, aby si udržel sedačku v týmu. Jeho šéfové přitom nemají alternativy, které by mohli posadit po boku Maxe Verstappena, pokud se tedy nerozhodnou oslovit jezdce jako Fernando Alonso nebo Carlos Sainz.

Alespoň na trati zatím funguje vše dokonale a monopost Red Bullu dokáže zahladit individuální chyby svého kapitána, jako například v případě Sergia Péreze v Džiddě. Ten dostal od komisařů pětisekundový trest za nebezpečné vypuštění z boxů, které však ani vypuštěním nebylo. Na semaforu totiž jednoznačně svítila červená (a blikala oranžová, což znamená blížící se provoz), ale Mexičan se i tak rozhodl vyrazit přímo do cesty Fernandovi Alonsovi.

Nakonec to však nevadilo, Pérez si vybudoval před třetím Charlesem Leclercem dostatečný náskok, došel si pro druhé místo a po závodě byl spokojený. „Myslím, že úvodní safety car dost kompromitoval náš závod, ale kromě toho to byla skvělá jízda a skvělý výkon. Opravdu jsem měl pocit, že jsme udělali dva kroky vpřed, ve které jsem doufal před tímto víkendem, takže se blížíme,“ řekl Pérez po závodě pro televizi Sky.

Checo přitom nesdílí pohled mnoha fanoušků, podle kterých nová sezóna skončila v podstatě dříve než začala. Podle něj bude hrozba od Ferrari skutečná na jiných typech okruhů. „Je to vyrovnané. Dnes jim chyběla konzistence, ale Ferrari má tempo. Podle mě určitě přijdou okruhy, kde budou mnohem blíže. Tento víkend se jim možná nepodařilo maximalizovat jejich potenciál, nám ano, ale podle mě jsou mnohem blíže, než jsme dnes viděli,“ řekl Pérez.

Ten loni vybojoval v Džiddě své první ze dvou vítězství v sezóně a od úvodu se skutečně zdálo, že by mohl vyzvat Maxe Verstappena v boji o titul. Do této sezóny vstoupil se skromnějšími vyjádřeními, ale hluboko uvnitř i pro něj jako sportovce záleží jen na jednom.

„To je cíl,“ odpověděl Pérez na otázku, zda může vyzvat Verstappena v boji o titul. „Myslím si, že Max jezdí na ohromně vysoké úrovni. On je podle mě jediný jezdec, který pokaždé maximalizoval kvalifikaci i závod. Je to ale skvělé, protože mám proti sobě toho nejlepšího vyzývatele. Postavit se Maxovi v Red Bullu by bylo skvělé. Sezóna je dlouhá a myslím si, že když se dokážeme víkend co víkend posouvat, tak máme šanci.“

Související zprávy