logo F1live.cz

Hamilton volá po velkých změnách: Měl jsem pocit, jako bych byl z jiné kategorie

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Lewis Hamilton si při pohledu na mladičkého debutanta Ollieho Bearmana možná zavzpomínal i na své začátky v juniorském šampionátu Formule 3. Určitě by však upřednostnil, kdyby na ně nemusel vzpomínat i v závodě. Sedminásobný šampion přiznal, že měl pocit, jako by ani neseděl v autě F1.

Když reportérka Sky Sports začala rozhovor s Hamiltonem slovy, že se na jedenácté místo hodně nadřel, Brita oblel studený pot. Trochu se uklidnil, když se věc vysvětlila a potvrdilo se, že skutečně si připsal dva body za deváté místo.

Uklidnil se však jen trochu. Po sobotě totiž neměl důvod k radosti. Prakticky celý závod se jen bránil před Oscarem Piastrim a měl jediné štěstí, že McLaren neměl vyšší maximálku. V zatáčkách se totiž lepil na Mercedes, který sotva odolával.

“Auto je relativně dobré v pomalých zatáčkách,” začal Lewis Hamilton v zóně pro novináře. “Není úplně na nic ani ve středně rychlých sekcích, ale v rychlých zatáčkách jsme daleko pozadu. Měl jsem pocit, jako bych závodil v jiné kategorii, když jsem spolu s ostatními jel přes rychlé pasáže.”

Pilot Mercedesu ve vysílačce oznámil svému týmu, že ostatní mu dávají v rychlých zatáčkách na frak. Týkalo se to zejména závěru prvního sektoru. Lewis Hamilton po kvalifikaci vypíchl právě tuto část trati jako nejhorší. Mercedes W15 tam poskakuje, přičemž se neustále mění balanc auta.

“Je frustrující být tři sezóny v téměř stejné pozici,” povzdechl si zklamaný Hamilton. “Určitě je to těžké, ale skláníme hlavy a budeme pracovat. Vím, že všichni v továrně jdou naplno.”

Vtom rodák ze Stevenage vyzval svůj tým: “Rozhodně musíme udělat rozsáhlé změny, naše úpravy možná nebyly dostatečně velké. Tři auta před námi mají stále v některých oblastech jinou koncepci než my. Určitě potřebujeme najít více výkonu.”

Mercedes je v hodnocení týmů na čtvrtém místě, ale na McLaren ztrácí jen dva body. Ty by se možná daly najít, kdyby při výjezdu bezpečnostního vozu povolal do boxů oba své jezdce.

Hamilton to však nevnímá jako chybu. Mercedes se prostě musel o něco pokusit. “Myslím si, že stálo za to vyzkoušet něco udělat jinak, rozdělit auta a strategie. To je vždy vaším cílem, zejména, když jste v takové pozici jako my. Bojoval jsem, co mi síly stačily, abych stint natáhl. Doufal jsem v safety car nebo nějaký zásah, bohužel, nic takového nepřišlo.”

Související zprávy