logo F1live.cz

Páté místo chutná skvěle, září Alonso

Oscar Piastri a Fernando Alonso po štarte VC Saudskej Arábie 2024
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Během jednoho roku se toho ve Formuli 1 může změnit velmi mnoho. Fernando Alonso loni bral prakticky jen pódia, ale teď má obrovskou radost i z páté příčky. Uvědomuje si totiž ztrátu svého týmu, jejíž odstranění ještě chvíli potrvá.

Oscar Piastri, Fernando Alonso a George Russell v sobotu odjeli téměř celý závod v této formaci. Zatímco Piastri žertoval, že se stal expertem na zadní křídlo Mercedesu (Lewise Hamiltona), George Russell drtivou většinu velké ceny studoval difuzor Fernanda Alonsa.

Španěl byl odhodlaný se pátého místa nevzdát a plně se soustředil jen na svou jízdu. V závěrečné třetině závodu dokonce požádal tým, aby mu začal odpočítávat kola do konce, protože se nastavil do kvalifikačního režimu.

„Měli jsme dobrý závod a lepší rychlost než v Bahrajnu,“ pochvaloval si Fernando Alonso po závodě. „Stále si myslím, že jsme rychlejší v kvalifikaci než v závodě, ale dnes jsme dokázali bojovat s McLareny a Mercedesy. Red Bull a Ferrari jsou stále o krok před námi. V autě jsem se cítil pohodlně a s dnešním závodem jsem spokojený.“

V týmu měli před sobotou respekt. Do Austrálie tak budou cestovat s větším sebevědomím. „Je to malý krok správným směrem, ale potřebujeme udělat další. To platí zejména pro naše závodní tempo. Dnes jsme využili safety car. Hamilton a Norris nemohli zastavit ve stejný čas jako jejich kolegové, což jsme využili. Carlos měl zase problémy.“

„Páté místo chutná skvěle, a teď jedeme do Austrálie,“ doplnil šampion z let 2005 a 2006.

Lance Stroll po závodě prakticky neměl co hodnotit, protože se skončil už po osmi kolech, ale jeho odpovědi byly stejně dlouhé jako vždy. Zkrátit je je už totiž úkol pro experty na teoretické limity datové komprese, ne pro jezdce Formule 1.

„Jen jsem se dotkl vnitřní bariéry ve 22. zatáčce. Byla to prostě chyba,” poznamenal kanadský závodník, který dostal za úkol podívat se i směrem dopředu. Brzy nás čeká víkend v Melbourne. Jak to vypadá s Aston Martinem v tomto směru? „Restartujeme se a půjdeme do Austrálie.”

Související zprávy