logo F1live.cz

Ferrari má důvod k radosti: Dotahujeme se na Red Bull, tvrdí Vasseur

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

V táboře Ferrari vládne po prvních dvou závodech sezóny 2024 spokojenost. Ztráta týmu z Maranella na dominantní Red Bull je totiž ve srovnání s loňskem mnohem přijatelnější a podle Frédérica Vasseura má Scuderia „na čem stavět“. Francouz je přesvědčen o tom, že pokud bude Ferrari dostatečně dobře postupovat ve vývoji, tak by mohlo být „červeným býkem“ na některých okruzích vyrovnaným soupeřem.

Po úvodních dvou akcích sezóny 2024 je zřejmé, že Formule 1 bude v probíhajícím ročníku i nadále kralovat Red Bull. Druhým nejsilnějším týmem je dosud Ferrari, které si oproti roku 2023 citelně polepšilo.

Ztráta Ferrari na Red Bull se podle šéfa týmu Frédérica Vasseura pohybuje na úrovni několika desetin, ale vzhledem k tomu, že loni zaostávala Scuderia za monoposty týmu z Milton Keynes v závodním tempu o bezmála vteřinu, lze mluvit o zlepšení.

„Nechci znít jako pesimista – protože máme za sebou úspěšný víkend a tento moment je třeba si náležitě užít -, ale je zřejmé, že Red Bull se i nadále pohybuje (neohroženě) v čele,“ vyslovil se “lodivod” Ferrari Frédéric Vasseur.

„V kvalifikaci mají náskok na úrovni dvou, možná tří desetin a v závodě podle všeho ještě o něco větší. Jaký přesně těžko odhadnout. Nevíme totiž, jestli jeli v závodě naplno.“

Jelikož Ferrari v současnosti ztrácí na Red Bull „pouze“ několik desetin, za určitých podmínek by mohlo dostat rakouský celek pod tlak – minimálně v úvodní fázi závodu.

„Když jsme ztráceli vteřinu na kolo, tak jsme Red Bull pochopitelně ohrozit nemohli. V současnosti se má věc jinak. Po dobrém startu do závodu s nimi dokážeme bojovat. V Džiddu měli Red Bully tu výhodu, že se jim poměrně snadno předjíždělo, protože byli rychlejší na rovinkách – díky odlišným závodním nastavením. Na některých okruzích bychom však měli přemluvit do boje o vítězství.“

Vyrovnat se Red Bullu na vybraných okruzích je jedna věc, ale porážet ho pravidelně věc druhá. Pokud bude chtít Ferrari sesadit „červené býky“ z pomyslného trůnu, bude se muset zlepšit po všech stránkách – a Fredéric Vasseur si to dobře uvědomuje.

„Chceme-li se na Red Bull dotáhnout, musíme se zlepšit v každé jedné oblasti. Stejný přístup jsme zastávali v loňském roce a nakonec se nám vyplatil. Udělali jsme slušný krok, ale zlepšovat se musme i nadále – a to v každé jedné z oblastí,“ zopakoval Vasseur.

„Klíčovou roli hraje aerodynamika. V tomto směru připravujeme několik vylepšení, ale to pravděpodobně i všichni ostatní,“ uzavřel 55letý Francouz.