logo F1live.cz

McLaren avizuje vylepšení. Kdy dojde k jejich nasazení?

Lando Norris
© LAT/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

McLaren do sezóny nevstoupil špatně, ale ve srovnání se závěrečnou fází předchozího ročníku si z hlediska výkonnosti o místo či dvě pohoršil. Tým z Wokingu si však z této skutečnosti těžkou hlavu nedělá, protože věří, že se bude moci už tradičně spolehnout na silný sezónní vývoj. „Papájoví“ by chtěli první z významnějších balíků vylepšení nasadit už za několik týdnů, konkrétně buď v Miami, nebo v Imole.

Britský celek vstoupil do ročníku 2024 sice mnohem lépe než loni, ale ani zdaleka nepředvádí takové výkony, jako v druhé polovině loňského roku. Za účelem zlepšení proto začne v následujících týdnech postupně přinášet množství menších vylepšení. Na signifikantní balíček novinek si však budeme muset ještě počkat – ale ne dlouho. K jeho nasazení dojde někdy na začátku května.

„Plánujeme několik menších vylepšení, s nimiž přijedeme do Austrálie a následně snad i do Japonska. Věříme, že si díky nim polepšíme o několik tisícin,“ vyslovil se šéf McLarenu Andrea Stella. „O něco později bychom přibližně ve třetině sezóny nasadili velký balík vylepšení. Mělo by k tomu dojít buď v Miami, nebo Imole.“

Přestože McLaren nasadí několik menších vylepšení již dříve, Stella opakuje, že jejich přínos bude jen nepatrný. „Díky této optimalizaci budeme rychlejší o možná jednu desetinu vteřiny na kolo. Netřeba od toho čekat žádné zázraky.“

McLaren se v dosavadní fázi šampionátu profiluje jako tým, který je silný ve vysokorychlostních zatáčkách, kde je třeba disponovat dostatkem přítlaku, ale na straně druhé zaostává na rovinkách a především v pomalých sekvencích, kde se naopak daří takovému Ferrari.

„Ferrari je v těchto částech trati velmi silné – právě proto byl Leclerc (v Džiddě) tak konkurenceschopný v posledním sektoru a specificky v poslední zatáčce. Kromě toho jsme (v Saúdské Arábii) dopláceli na rychlost na rovinkách, kterou bychom chtěli mít vyšší. Toto jsou dvě naše slabiny a tato trať je velmi dobře odhalila,“ doplnil Stella.