logo F1live.cz

Lawson je přesvědčený, že by Ricciarda porazil: Rozhodně ano, prohlásil

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Není to jen Oliver Bearman, který se v kokpitu Formule 1 představil velmi dobře a očekává závodní sedačku. Podobně jako britský mladík v tomto roce, loni ohromil motoristickou veřejnost Liam Lawson. Ten nyní trpělivě čeká na šanci a úvodní dvě velké ceny naznačily, že by se mohl dočkat vytouženého telefonátu.

Liam se loni velmi dobře předvedl, když v kokpitu AlphaTauri nahradil Daniela Ricciarda. Neušla mu však sedačka pro rok 2024. Red Bull si pro svůj přejmenovaný tým Racing Bulls vybral Daniela Ricciarda a Júkiho Cunodu. Koncem minulého roku se to zdálo jako jednoznačná volba, ale po prvních dvou velkých cenách se Austrálčanova pozice otřásá v základech.

Daniel v Bahrajnu a v Saúdské Arábii prostě zklamal a když se svými výkony neukáže jako kandidát na místo v hlavním týmu, na vlastní kůži okusí realitu týmu Red Bullu, která mu je dobře známá. „Daniel podle mě ví, že potenciál tam je a pravděpodobně se od něj očekává více,“ prohlásil Lawson pro australská média na Adelaide Motorsport Festival.

Když následně dostal otázku, zda podle jeho názoru dokáže výkonnostně převýšit Ricciarda, odpověděl stručně a bez váhání: „Rozhodně ano!“

Liam je jako kandidát na místo ve F1 v těžké pozici. Na rozdíl od mnoha ostatních zájemců však už dostal příležitost a mohl se ukázat, co mu dává velkou výhodu. Jeho výkony v minulé sezóně budou při rozhodování Red Bullu určitě hrát významnou roli. Není však jisté, že novozélandský mladík se dočká další šance.

„V tomto roce zůstala pravidla úplně stejná, což zisk sedačky ještě ztěžuje, když máte tolik kandidátů na její obsazení. Cítím, že jsem připraven, ale je tu mnoho dalších kluků. V konečném důsledku je však mým cílem vrátit se do kokpitu F1 co nejdříve,“ prohlásil Lawson.

Možná nebude muset dlouho čekat. Všichni víme, jak to chodí v Red Bullu. Helmut Marko může změnit názor z noci na den a na rozdíl od jiných šéfů má i moc sáhnout po změně z noci na den. Viděli jsme, že loni nepotřeboval čekat do letní přestávky, aby vyměnil Nycka de Vriese. Něco podobného se může kdykoliv opakovat.

„V Red Bullu vládne dost nekompromisní prostředí. Rád bych jel za jejich tým, ale v konečném důsledku chci být ve Formuli 1 bez ohledu na cokoliv,“ naznačil Lawson svou ochotu opustit Helmuta Marka, kdyby se mu naskytla příležitost jinde.

Související zprávy